Algemeen

Op 18 maart is het wereldwijd Global Recycling Day. Het Coronavirus houdt echter de wereld in zijn greep. Desondanks is het goed om één moment stil te staan bij het belang van recycling. Niet alleen in de besparing van kostbare en vaak ook schaarse grondstoffen, maar ook vanwege de energiebesparing én CO2-reductie die we realiseren door gebruik te maken van gerecyclede grondstoffen.

In 2020 vieren we ook honderd jaar georganiseerde recycling in Nederland. Nederland is koploper op het gebied van recycling, maar om de Circulaire Economie in 2050 te realiseren, moet het nog veel beter en in de kern: anders! Dit kan de recyclingsector niet alleen.

Er moet namelijk nog veel gebeuren en veranderen in de keten: circulair ontwerpen; een optimale omgang met grondstoffen; en het weghalen van belemmeringen voor hergebruik van afgedankte materialen. Hiervoor is een ‘circulaire mindshift’ nodig – een omslag in denken – ook bij producenten en beleidsmakers.

Vier recyclingorganisaties – FNOI, MRF, NRK Recycling en de VHT – lanceren daarom het Nationaal Recycling Forum. Met dit initiatief biedt de sector een gezamenlijke visie over wat nodig is om Nederland in 2050 circulair te maken. Hoewel een nieuwe datum voor het Nationaal Recycling Congres is vastgesteld (woensdag 25 november) willen de initiatiefnemers het Nationaal Recycling Forum alvast bij introduceren.

Film en visie zijn te vinden op www.nationaalrecyclingforum.nl. Vanaf nu gaan de oprichtende brancheorganisaties werken aan de realisatie van een gezamenlijke visie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven