Algemeen

De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens is per 1 januari van het nieuwe jaar 35 euro. Dit heeft Auto Recycling Nederland (ARN) bekend gemaakt. Hiermee daalt het bedrag met 2,50 euro per nieuw verkocht voertuig.

De daling komt volgens ARN, de organisatie die in Nederland namens de autobranche uitvoering geeft aan de producentenverantwoordelijkheid, door efficiëntiemaatregelen in de autorecyclingketen. Ook de beheerbijdragen voor Li-ion batterijen voor hybride en vol-elektrische auto’s gaan omlaag.

Autorecycling is in Nederland goed geregeld. Van elke afgedankte auto kon vorig jaar 98,4 procent duurzaam worden gerecycled. De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95 procent autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. ARN werkt hiervoor samen met ruim driehonderd bedrijven: autodemontagebedrijven, shredderbedrijven, inzamelbedrijven en recyclingbedrijven.

Het percentage nieuw verkochte auto’s met een (deels) elektrische aandrijving stijgt. In Nederland is het aantal elektrische voertuigen in een jaar tijd verdubbeld. Op termijn moeten de batterijen op een duurzame manier worden gerecycled. Door schaalvergroting, technologische ontwikkelingen en door second-use toepassingen van Li-ion batterijen, zijn de kosten hiervan gedaald.

De wettelijke eis van minimaal vijftig procent hergebruik van de Li-ion batterij is ook ruimschoots behaald, met name door second-use toepassing van een groot deel van de afgedankte batterijen. Dit betekent dat ook de beheerbijdragen voor Li-ion batterijen voor hybride en vol-elektrische auto’s gemiddeld met ongeveer tien procent kunnen dalen.

De bijdragen voor Li-ion startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2020 (incl. BTW):

  • €7 per batterij bij een gewicht ≤5 kg
  • €12 per batterij bij een gewicht >5 kg en ≤15 kg (nieuwe 48V categorie)
  • €18 per accu bij een accu gewicht >15 kg en ≤25 kg
  • €55 per accu bij een accu gewicht >25 kg en ≤100 kg
  • €110 per accu bij een accu gewicht >100 kg en ≤350 kg
  • €135 per accu bij een accu gewicht >350 kg en ≤600 kg
  • €160 per accu bij een accu gewicht >600 kg en ≤900 kg

ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk van afgiftepunten waar de eindgebruiker zijn auto of accu kosteloos kan inleveren.

Voor meer informatie: https://arn.nl/auto-inleveren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven