Ga naar hoofdinhoud

Kunstmatige intelligentie moet afval nog beter scheiden

Foto: Shutterstock

Een module met kunstmatige intelligentie moet grondstoffen uit afval nog beter scheiden op gebruiksdoel. Het beslissingsmodel dat dit mogelijk moet maken, wordt de komende jaren mede door recyclers ontwikkeld. Doel is dit over twee jaar op de markt te brengen.

Verschillende bedrijven en organisaties slaan de komende twee jaar de handen ineen voor Het Perfect Sorting Consortium. Samen gaan ze op zoek naar de mogelijkheden om met kunstmatige intelligentie afval nog beter te scheiden. Het gaat hierbij nadrukkelijk om de ontwikkeling van een zogenaamde besluitvormingsoplossing die in een bestaande machine kan worden geplaatst. Niet een sorteerlijn op zich.

Parameters uitbreiden

Volgens het consortium is er een sterke behoefte om de circulariteit van verpakkingen te verbeteren via een betere afvalsortering. De huidige sorteertechnieken leveren beperkte prestaties aangezien zij gebaseerd zijn op een beperkt aantal parameters, zoals het soort materiaal, de stijve of flexibele eigenschappen en de kleur. Daarnaast kan de scheiding van wel of geen voedingsmiddelenverpakking of verpakkingen uit verschillende materialen nog beter.

Samenwerking

In het consortium zitten het nationale testcentrum Circular Plastics (NTCP), Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, LVMH Recherche, Mars, Incorporated, Michelin, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, de Universiteit Gent en de Radboud Universiteit. Samen combineren zij kennis en ervaring met ecodesign, het sorteren en recyclen van verpakkingsafval en het programmeren van AI.

Het beslismodel moet zorgen voor de detectie en sortering van producten op basis van meerdere parameters. Denk aan kleur, toepassing, vorm of materiaal.

Het uiteindelijke doel van het consortium is dit AI-besluitvormingsmodel beschikbaar te maken zodat het in de komende jaren op grote schaal kan worden gebruikt in sorteerinstallaties in Europa.