Algemeen
Deze berg kunstgras behoort straks tot het verleden. (Foto: Zembla)

“Over één jaar zijn er geen bergen met kunstgras of zand en rubber meer in Dongen.” Dit zegt burgemeester Marina Starmans in een persverklaring. De gemeente heeft eindelijk oplossing voor het opruimen van het terrein dat gehuurd werd door het omstreden bedrijf TUF Recycling. Een grote schoonmaakactie is in volle gang.

Tuf Recycling is een van de hoofdrolspelers in de aflevering ‘De kunstgrasberg’ van het tv-programma Zembla, uit september 2018. Het bedrijf sloeg jarenlang zonder vergunning kunstgrasmatten op in Velddriel en Hedel. En ook op het terrein van het bedrijf zelf in Dongen werd een waslijst aan overtredingen geconstateerd.

In de uitzending uit 2018 blijkt dat Tuf samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland was dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclede. Althans, dat beloofde het bedrijf te doen. In de praktijk bleken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op verschillende terreinen.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels ingestemd met een plan om de kunstgrasberg binnen een jaar weg te krijgen uit Dongen. Opdrachtgever en financier van het plan is directeur Jurgen Kemps van Dongen Pallets, de eigenaar van het bedrijfsterrein waarop TUF sinds januari 2015 is gevestigd.

“Wegens het lange tijd niet na kunnen komen van verplichtingen, heeft TUF op 29 april 2020 per direct de huur opgezegd”, zegt Kemps. De ondernemer heeft volgens de gemeente de regie in eigen handen genomen en twee bedrijven de opdracht gegeven om alle rollen kunstgras en de grote hopen met zand en rubber (infill) van het terrein te verwijderen.

Kort na de uitzending van Zembla over het bedrijf TUF, brak er een grote brand uit bij het bedrijf. Het bedrijfsgebouw is daardoor flink beschadigd geraakt. De brandresten worden afgevoerd en het beschadigde gebouw gesloopt. De kunstgrasmatten worden schoongemaakt en door de shredder gehaald en kleiner gemaakt. De vezels die overblijven, dienen als grondstof voor de kunststofmarkt.

Alle reststromen (infill, snijafval matten) worden afgevoerd naar erkende verwerkers. ‘De gemeente Dongen en de omgevingsdienst Midden-West Brabant hebben het plan van aanpak beoordeeld en zullen de uitvoering ervan monitoren’, schrijft de gemeente. De planning is dat het terrein in het voorjaar van 2021 helemaal leeg is. Er is inmiddels een koper gevonden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven