Algemeen

Krafton, specialist in glasvezelversterkte kunststof (GVK) pultrusie, heeft samen met Van Beek een circulaire oplossing, waarbij productieafval honderd procent onderdeel wordt van het eindproduct. Bij de duurzame oplossing wordt de holle ruimte in een polyester profiel met behulp van een persschroef opgevuld met polyester snippers.

“Wij hebben jaarlijks ruim honderd ton aan polyester afval, wat we nu volledig kunnen gaan hergebruiken”, aldus een woordvoerder van Krafton (dit is het voormalige Bijl Profielen in het Brabantse Heijningen, red.). Restmateriaal is een onontkoombaar uitvloeisel van een productieproces. Het eindigt doorgaans op een grote afvalstapel, waarna een gespecialiseerd recyclingbedrijf het afvoert, verbrandt of op een andere manier verwerkt.

Maar wat als je het afvalmateriaal honderd procent onderdeel maakt van het eindproduct en daardoor het bestaande assortiment kunt uitbreiden met een nieuw, kwalitatief en sterk product? De wereldwijd groeiende polyester afvalstroom van onder meer afgeschreven boten en windmolenwieken zette Krafton aan het denken.

Helemaal nadat een groot windmolenpark het bedrijf benaderde met de vraag of ze een oplossing hadden voor hun afgeschreven wieken. De afvalproducten zijn gemaakt van polyester, een door glasvezel versterkte kunststof. Het zou dan ook jammer zijn om de grondstoffen niet te hergebruiken. Polyester producten shredderen om de achtergebleven snippers in andere producten te verwerken, krijgt dan ook steeds vaker gehoor.

Samen met Van Beek wist Krafton een sluimerend hersenspinsel om te zetten in een werkbare oplossing, waarvan de eerste testen succesvol zijn. Resultaat? Een zeer sterk, opgevuld profiel, dat met zo min mogelijk materiaal is ontwikkeld. “Wij gaan ons eigen afval hergebruiken”, aldus de woordvoerder. “Om nauwkeurig te kunnen doseren, gaan de polyester vezels in een wegende doseerschroef met hopper, die vervolgens weer worden getransporteerd naar een dubbele persschroef.”

“Via een verwarmde leiding voegen we hars in de persschroef toe en die substantie persen we met behulp van de schroef in het holle kokerprofiel, waardoor er een veel sterker massief profiel ontstaat”, vervolgt de woordvoerder “De nieuw ontwikkelde massieve profielen kunnen door hun kracht worden toegepast in brugdekken, damwanden in de grond ten behoeve van de grond-kering of bijvoorbeeld een draglineschot.”

De aan de doseerschroef gekoppelde weegmodule registreert niet alleen hoeveel polyester vezels er verwerkt zijn; ook wordt de gedoseerde hoeveelheid tijdens het productieproces zelf bijgehouden, zodat de doseerschroef waar nodig de snelheid kan aanpassen. Dit geldt overigens ook voor het vat met vloeibare hars, die op zijn beurt is voorzien van een eigen weegmodule. Om de mixfunctie van de polyestervezels met de hars te kunnen verbeteren, is de persschroef uitgevoerd met twee parallel, deels in elkaar draaiende schroeven.

Lees verder: hier

1 reactie op “Krafton en Van Beek ontwikkelen recycle-straat voor hergebruik productieafval

  1. Rian Jacobs schreef:

    Kan het “nieuwe” materiaal na zijn gebruiksduur ook weer her gebruikt worden? Welke hars wordt er toe gevoegd?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven