Algemeen
Van Bentum Recycling in Heerenveen heeft inmiddels vijf jaar lang 400.000 ton bodemas op zijn terrein opgeslagen. Afspraak met de provincie was dat het restmateriaal, dat overblijft na het verbranden van afval, binnen een jaar zou worden afgevoerd. Nu dat niet is gebeurd, wil de provincie Fryslân het bedrijf een dwangsom van maximaal twee miljoen euro opleggen. Tot 2017 mocht bodemas onder voorwaarden als bouwstof worden gebruikt.

Een paar dagen geleden heerste er nog een hosanna-stemming bij Van Bentum Recycling in Heerenveen. Het bedrijf had immers van de rechtbank in Groningen uitstel gekregen voor het opruimen van een grote hoeveelheid bodemas die op het terrein ligt. Nu is iedereen echter in diepe rouw, omdat bij een ongeval een kraanmachinist op tragische wijze om het leven is gekomen.

De kraan raakte bedolven onder een grote berg zand of bodemas. De machinist raakte bekneld en kon er niet meer op eigen kracht uitkomen. De hulp van de toegesnelde brandweer mocht niet meer baten. De familie van het slachtoffer is inmiddels in kennis gesteld. De arbeidsinspectie neemt het onderzoek van de politie over. “Dit is niet vandaag of morgen afgerond'”, zegt woordvoerster Elizabeth Palandeng van de Arbeidsinspectie.

Ze zegt geen gegevens te hebben over de leeftijd en woonplaats van het slachtoffer en verwacht die ook niet op korte termijn te kunnen leveren. “Hij is vermoedelijk bedolven tijdens werkzaamheden. We streven ernaar het onderzoek binnen enkele maanden af te ronden.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven