Algemeen

Koper is de recyclingkampioen

1

Het kiezen van bouwmaterialen is niet uitsluitend meer afhankelijk van functionaliteit en persoonlijke voorkeur van de architect. Bij nieuwe gebouwen speelt duurzaamheid, de mate van hergebruik en de klimaatneutraliteit een zeer grote rol. Wat dat betreft kan koper een grote rol gaan spelen als bouwmateriaal van de toekomst. Het kan namelijk oneindig worden hergebruikt.

De EU stelde afgelopen najaar nieuwe milieuverklaringen op voor elk bouwproduct en alle bouwwerkzaamheden. Deze wijzigingen van de EN 15804-norm gingen op 30 oktober 2019 in. Het beschrijft welke fasen van de productlevenscyclus er benoemd kunnen worden in de EPD (Environmental Product Declaration). Het is nu verplicht bij de keuze van bouwmaterialen te overwegen wat er moet gebeuren met uiteindelijk afgedankte materialen. Ook moet worden meegewogen wat de voor- en nadelen zijn van recycling.

Er zijn vier fases gedefinieerd die voor een product beschreven moeten worden: 1. productie (module A), 2. in gebruik (module B), 3. end-of-life fase (module C) en 4. end-of-life recycling (module D). In de nieuwe standaard biedt de verplichte module D een overzicht van hoe goed het materiaal kan worden hergebruikt en wat over de gehele productlevenscyclus de voordelen zijn van dat materiaal. Het is dan ook een sleutelelement bij een milieuvriendelijk recyclingbeheer in de bouwsector.

In het licht van die nieuwe regels kan koper wel eens het bouwmateriaal van de toekomst worden. De levenscyclus van koper is namelijk oneindig en heeft geen eindfase. Deze hernieuwbare grondstof kan steeds opnieuw worden gerecycled zonder verlies van eigenschappen. Het recyclen van koper bespaart niet alleen aanzienlijke a-biotische hulpbronnen, maar ook enorme hoeveelheden energie. Er is namelijk 85 procent minder energie nodig bij recycling dan bij de primaire productie.

Het Deutsches Kupferinstitut e.V. biedt daarom nu ook seminars en conferenties aan over koper en de toepassing daarvan in onder andere de bouwwereld. Daarnaast heeft de uitbreiding van het laboratorium het mogelijk gemaakt voor verder onderzoek naar toepassingsmogelijkheden voor koper op allerlei gebied.

1 reactie op “Koper is de recyclingkampioen

  1. Vincent Evers schreef:

    De foto lijkt toch eerder op cortenstaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven