Ga naar hoofdinhoud

Koelschroef voor zetmeelpoeder

Bij de productie van zogenaamde `soft candy` (denk aan de bekende gummiberen) wordt een vloeibaar kokend heet suikermengsel gegoten in vormen die geperst worden in met zetmeelpoeder gevulde gietbakken. Het zetmeel wordt voortdurend hergebruikt, maar moet hiervoor wel steeds opnieuw afgekoeld worden.

°Celsius leverde onlangs aan een van de grootste Zuid Afrikaanse snoepfabrikanten een koelschroef die 8000 kg/uur zetmeel van 50 °C naar 20 °C kan afkoelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een water en glycol mengsel als koelvloeistof met een temperatuur van -2 °C.

De °Celsius koelschroef is een dubbelschroef van ruim 8 meter lang en 1 meter hoog en vervult een bufferfunctie om er zeker van te zijn dat er altijd voldoende zetmeelaanvoer is voor het vullen van de vormen.

Deze machine is de derde in rij die de afgelopen jaren is geleverd aan deze producent. Voorheen koelde men met lucht, maar dit bracht te grote stofproblemen met zich mee.