Algemeen

KLM vloog onlangs met vlucht KL0681 van Amsterdam naar Vancouver met aan boord cateringmateriaal dat binnen een zogeheten ‘closed loop’ was verzameld en gerecycled. De bakjes, deksels en glazen waren afkomstig van een viertal vluchten van Vancouver naar Amsterdam eerder die maand en werden na wassen en recyclen, hergebruikt tijdens deze vlucht.

KLM is wereldwijd de eerste luchtvaartmaatschappij die test met het recyclen van meerdere cateringitems binnen een dergelijk gesloten systeem. “KLM wil met deze test met gerecycled cateringmateriaal onderzoeken wat het effect is op het milieu en hoe schaalbaar een ‘closed loop’ zou kunnen zijn”, zegt Martine van Streun, Director Cabin Product & Service Engineering. “De test past binnen het duurzaamheidsinitiatief van KLM en moet bijdragen aan de doelstelling om het afvalvolume in 2030 met vijftig procent te reduceren ten opzichte van het niveau van 2011.”

Tijdens de innovatieve test konden dessert- en saladebakjes, deksels, plastic glazen en bakjes voor warme maaltijden – die vanwege Europese wetgeving normaal gesproken op vluchten van buiten Europa moeten worden weggegooid – worden gewassen en gerecycled. Bestek werd hergebruikt, nadat het was afgewassen en gecontroleerd.

Van Streun: “Speciaal voor de test werd het materiaal van de producten aangepast. De dessert- en saladebakjes, deksels en glazen die op de vlucht meegingen, waren van materiaal met een lager soortelijk gewicht dan het oorspronkelijke materiaal. Het kon daarom, conform wetgeving, worden gewassen en daarna worden gerecycled tot nieuw cateringmateriaal. Bovendien is dit bij de productie minder belastend voor het milieu. Lichter materiaal betekent immers minder uitstoot en dit draagt bij aan de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 te reduceren met vijftien procent ten opzichte van 2005.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven