Algemeen

Kledingrecycler Dutch aWearness failliet

Dutch aWearness in Nijmegen wilde de textielindustrie op zijn kop zetten door kleding te recyclen, maar is nu failliet. Eigenaar Rien Otto vertelt in dagblad Trouw dat hij niet genoeg vervolginvesteringen kon ophalen, omdat de markt nog niet helemaal rijp is.

In 2013 startte kledingontwerper Otto na een eerder faillissement een bedrijf, dat ervoor zou moeten zorgen dat er minder oude kleding de afvalverbrandingsovens inging. Met een subsidie van de Europese Commissie ontwikkelde hij een methode om kleding efficiënt te kunnen recyclen. Zijn bedrijf Dutch aWearness bood bedrijfskleding aan, die door bedrijven kon worden geleased en aan het einde van de levensloop zou worden gerecycled tot nieuwe kleding of gebruiksproducten.

Dutch aWearness kreeg de afgelopen vijf jaar veel media-aandacht en was een graag geziene deelnemer aan congressen over de circulaire economie. Ook werkte het bedrijf mee aan de duurzame jurk waarin huidig minister van Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven in 2017 op Prinsjesdag verscheen. Financieel ging het alleen niet best met de Gelderse onderneming, blijkt uit de meest recente jaarrekening in het register van de Kamer van Koophandel.

Eind 2017 was Dutch aWearness met een negatief eigen vermogen van ruim een kwart miljoen euro technisch eigenlijk al failliet. Nu blijkt dat Dutch aWearness ook écht failliet is verklaard. Volgens Otto wilde een van de medeaandeelhouders niet verder in het bedrijf investeren, omdat de markt ondanks alle aandacht voor de mogelijkheden van de circulaire economie nog steeds niet helemaal rijp is. “Iedereen heeft het erover, maar als puntje bij paaltje komt, gebeurt er nog te weinig.”

Volgens Otto moeten de overheden hardere maatregelen nemen om te voorkomen dat gebruikte kleding als afval wordt verbrand. De ondernemer zegt inmiddels te werken voor een ander kledingrecyclebedrijf, CLS Tex. Dit bedrijf gaat er volgens hem vanuit dat die strengere overheidsmaatregelen er op termijn wel komen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven