Ga naar hoofdinhoud

Kleding kan veilig gerecycled worden

Foto: Shutterstock

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid van textielrecycling. Hoewel schadelijke chemische stoffen niet meer gebruik mogen worden in textiel, kan dit namelijk in oudere ingezamelde kleding wel voorkomen. Maar uit het onderzoek blijkt dat de recycling geen gezondheidsproblemen oplevert, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Om te komen tot een circulaire economie in Nederland, moet in 2030 van alle textiel minimaal 30 procent uit gerecyclede vezels bestaan. Dat is nu nog maar een tot vier procent. Kleding moet daarbij voldoen aan de Europese wet voor chemische stoffen (REACH(Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals )). Het RIVM heeft van verschillende soorten vezeltypes in nieuw en gerecycled textiel in kaart gebracht welke chemische stoffen erin kunnen zitten.

Recycling begint bij ontwerp

Volgens het RIVM is het belangrijk dat er in het productieproces al rekening wordt gehouden met de recycling van het textiel. Zo noemen ze het beperken van de hoeveelheid textielsoorten in een kledingstuk. Ook zouden producenten er rekening mee moeten houden dat de stoffen na gebruik makkelijk te scheiden zijn.