Ga naar hoofdinhoud

Klagende omwonenden, ondanks maatregelen van recyclingbedrijven

Machines bij een recycler maken volgens omwonenden in Tilburg zo veel lawaai dat ze daardoor niet meer rustig buiten kunnen zitten. De recyclers doen er juist alles aan om de geluidsniveaus binnen de voorschriften te houden. Foto: Lvivjanochka Photo/shutterstock

Omwonenden van twee recyclingbedrijven in Noord-Tilburg klagen over de geluidsoverlast veroorzaakt door de beide bedrijven. Ondanks de investeringen die recyclers CVB Recycling en Verhoeven bv hebben gedaan om de overlast te verminderen, doen de buurtbewoners hun beklag tegen het Eindhovens Dagblad.

Roel Verhoeven (Verhoeven bv) en Linda van Berkel (CVB Recycling) reageren in het artikel op de klachten vanuit de omgeving. Verhoeven geeft aan dat het vooral de aan- en afrijdende vrachtwagens zijn die op straat rijden en daarmee een bolderend geluid maken. Zij vroegen de chauffeurs al hun snelheid te matigen. De breekcapaciteit hebben ze met de helft verminderd.

Van Berkel zegt tegen de krant dat ze de klachten van omwonenden ook serieus hebben genomen. Zij investeerden ruim een ton om de machines te omkasten zodat deze minder geluid produceren. Het aantal klachten verminderde daarmee, maar voor een kleine groep bewoners was het allemaal nog niet genoeg.

Volgens beide recyclers is het een lastig op te lossen probleem. Immers, de woonwijk ligt vlak langs het industrieterrein. De bedrijven houden zich aan de vergunde geluidsniveaus en ondanks dat laten de buurtbewoners van zich horen. Dit zal waarschijnlijk altijd zo blijven, zolang er woonwijken langs industrieterreinen gebouwd worden.