Algemeen

Zwemmende grijper speurt bodem oceaan af

Foto's Aleron Subsea Ltd/Rigter Handelsonderneming

Een speciale grijper voor groot materiaal, die zelfstandig de zeebodem afspeurt: Rigter Handelsonderneming uit Eemnes bouwde een onderwaterrobot (ROV) op een zogenaamde poliepgrijper.

De ROV (remotely operated vehicle) is uitgerust met sonar, lampen en camera’s op het bovendeel waardoor in het commandocentrum boven goed te zien wat er onder water gebeurd. Mede door de stroming, golven, ongelijke bodem en objecten op de bodem is dit geen gemakkelijke opgave. Ook het zoute water doet de levensduur geen goed. Rigter meldt: “We zijn er trots op dat we op steeds meer bijzondere plekken uitgenodigd worden om mee te denken en dat dan meestal wel tot een positieve oplossing komen. We zijn dan ook benieuwd wat we met deze poliep allemaal gaan vinden”.

In samenwerking met Aleron Subsea Ltd uit Engeland heeft Rigter Handelsonderneming een Kinshofer poliepgrijper type P51vhd-1000-5-H uitgevoerd met een bijzonder ROV bovenstuk. De poliep kan zelf zwemmen in de oceaan en op zoek gaan naar objecten op de zeebodem.