Algemeen

De selectiecommissie van de KIDV Startup Challenge gaat op 14 januari twee winnaars bekendmaken die elk een ‘aanjaagbudget’ van 25 duizend euro ontvangen. De commissie heeft uit 21 inzendingen zes bedrijven geselecteerd, die als finalisten kans maken op de prijs.

Afgelopen december zijn zes initiatieven over circulair verpakken genomineerd om kans te maken op de eindzege in deze challenge. Er waren 21 inzendingen uit binnen- en buitenland. Op 14 januari, tijdens de kick-off van De Week van de Circulaire Economie, worden de twee winnaars bekendgemaakt. Die ontvangen een aanjaagbudget van 25.000 euro en inhoudelijke begeleiding om hun innovaties te realiseren.

De geselecteerde bedrijven en hun projecten:

1. Gr3n Recycling: Chemische recycling van PET-verpakkingen dat een hoge kwaliteit recyclaat belooft.

2. Twenty Products: Veel verzorgingsproducten bestaan doorgaans uit meer dan tachtig procent water. Twenty Products biedt consumenten de mogelijkheid pas thuis voor gebruik water aan de door hun ontwikkelde shampoocapsule toe te voegen.

3. RePack: Verpakkingsservice voor de e-commercebranche, waarbij afgeleverde verpakkingen op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze kunnen worden geretourneerd en hergebruikt. Consumenten worden hiertoe aangezet middels een korting op hun volgende aankoop via de desbetreffende webshop.

4. Pluumo: Verpakkingsmateriaal gemaakt van veren die doorgaans na het plukken worden weggegooid. De veren worden verpakt in een zak en zijn geschikt voor gebruik in dozen en pakketjes. De veren werken isolerend en zijn licht in gewicht. Met deze toepassing krijgt een voormalige afvalstroom een nieuwe functie.

5. Ozarka: Ontwikkelt een infrastructuur waar voedselverpakkingen kunnen worden geretourneerd en hergebruikt in de verse thuisbezorgsector. Het vervangt het gebruik van eenmalige verpakkingen.

6. Fit Things: Machine die producten scant, om vervolgens een doos op maat te produceren. De dozen zijn volledig recyclebaar. Door in de e-commercebranche met verpakkingen op maat te werken wordt onnodig vervoer van lucht voorkomen.

Binnen- en buitenland

De selectiecommissie die de 21 inzendingen uit zowel het binnen- als buitenland heeft beoordeeld, bestond uit verpakkingskundige Nynke Arntzen (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken), innovatie-expert Ronald Lewerissa, sociaal ondernemer Guido Braam en startup-analist Gilles Meijer (oprichter van de Golden Egg Check). Zij hebben de inzendingen beoordeeld op basis van vijf criteria: de bijdrage van het initiatief aan circulair verpakken, de opschaalbaarheid van het idee, de impact die het heeft of kan hebben op de Nederlandse verpakkingsmarkt, het vernieuwende karakter van de plannen en tot slot het ondernemerschap van het bedrijf dat de innovatie heeft ingediend.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven