Ga naar hoofdinhoud

Kartonafvalpiek na Black Friday

Foto: Shutterstock

De koopgekte tijdens de Black Friday periode dit najaar zorgt ook voor een grote toename van oud-papier en karton. Gemeenten hebben extra vuilniswagens ingezet om al het extra papierafval in te zamelen.

In december is er sowieso een piek te zien in de hoeveelheid papierafval. Na de Sinterklaasperiode en Kerstdagen wordt meer online geshopt, waarmee de hoeveelheid kartonnen dozen die wordt ingeleverd ook met grote hoeveelheden toeneemt. Met de Black Friday periode er vooraan wordt die decemberpiek alleen maar langer.

In de gemeente Amsterdam was de Black Friday periode vorig jaar goed voor 26.000 kilo karton extra. Sinterklaas deed er nog een schepje bovenop met 56.000 kilo karton. De gemeente Rotterdam bereidde zich in de dagen voor de koopjesjacht voor op een afvalstroom van 100.000 kilo extra kartonafval.

Verschillende gemeenten zijn in overleg met onder andere webshops en brancheverenigingen om de grote extra hoeveelheden papierafval in deze tijd van het jaar terug te dringen. Consumenten wordt in ieder geval gevraagd om in deze koopjesperiode karton en papier zo veel mogelijk compact in te leveren. Dus de dozen netjes te vouwen of in stukken te snijden.