Algemeen

Kiki Hagen en Henri Bontenbal hebben namens D66 en CDA Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat over de recycling van zonnepanelen. Dit gebeurde naar aanleiding van een uitzending van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, dat in een reportage stelde dat ‘tachtig miljoen zonnepanelen in 2024 een tikkende milieutijdbom zijn’.

Hagen en Bontenbal willen onder meer weten of het klopt dat op dit moment een bijdrage wordt geheven van 13 eurocent per zonnepaneel bij de producent of importeur van zonnepanelen, waarmee de inzameling en verwerking van afgedankte zonnepanelen wordt geregeld. ‘Is dit voldoende om de recycling op gang te brengen? Vanaf wanneer wordt deze bijdrage geheven? En hoe wordt gezorgd dat panelen, geplaatst voordat deze bijdrage geheven werd, op een correcte manier ingezameld en verwerkt worden?’, aldus de Kamerleden.

Ook willen zij weten of de staatssecretaris bekend is het met het feit dat er in België per zonnepaneel al een bijdrage aan recycling van 2 euro per zonnepaneel bestaat en waarom het verschil in de bijdrage tussen België en Nederland zo groot is. Bovendien zijn ze benieuwd of het mogelijk is om de regelingen voor de bijdrage van producenten aan het recyclen van zonnepanelen in de Europese Unie gelijk te trekken en welke maatregelen de staatssecretaris al heeft getroffen om de recycling van zonnepanelen te bevorderen?

Freeriders

Daarnaast is het niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid moet liggen om ervoor te zorgen dat zonnepanelen worden gerecycled en wat daarbij de rol van producenten en importeurs is. En wat is die van consumenten en gemeenten? De Kamerleden besluiten: ‘Bent u in contact met producentenorganisatie OPEN over het verwezenlijken van hogere bijdrages van producenten, zodat de recycling van zonnepanelen beter ingericht kan worden? Welke maatregelen neemt u om te voorkomen dat zogenaamde freeriders, producenten die helemaal geen recyclingsbijdrage betalen, van verbeteringen kunnen profiteren zonder een eerlijke bijdrage te leveren?