Algemeen
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Het kabinet heeft een bedrag van 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de circulaire economie. Het geld is voor dit jaar en volgend jaar, zo maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag bekend.

Met het extra budget krijgen het bedrijfsleven en decentrale overheden een kans om projecten aan te dragen om de transitie te maken en zo een bijdrage te leveren aan de opgave op de uitstoot van CO2 te verlagen. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn, in 2030 zou Nederland op de helft moeten zijn. Het extra geld komt beschikbaar als gevolg van de onlangs gepresenteerde klimaatmaatregelen, aldus de bewindsvrouw.

“Een economie zonder afval en dus slim omgaan met grondstoffen is de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs”, aldus Van Veldhoven. “Zonder die schakel halen we de in 2015 afgesproken doelstellingen niet.”

Decentrale overheden en het bedrijfsleven worden opgeroepen voorstellen te doen voor duurzame projecten op het gebied van de grond, weg en -waterbouw. Hier is 17,5 miljoen euro voor beschikbaar. Een bedrag van 22,5 miljoen euro is bestemd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel. Daarnaast is 40 miljoen euro beschikbaar voor andere projecten die de circulaire economie bevorderen.

2 reacties op “Kabinet trekt 80 miljoen extra uit voor circulaire economie

  1. postmes schreef:

    Het is jammer dat de overheid niks aan de voorzijde van de afvalberg meer doet. Alle consumenten klagen steen en been dat ze steeds meer plastic/ kunststof krijgen in hun afval. Hierbij is scheiding ook nog eens erg moeilijk door de soorten + vermengd met andere materialen. Ik denk dat de overheid meer moet regulieren hoe producten verpakt moeten worden, recycling vriendelijk, en de hoeveelheden beperken (geen verpakking in verpakking in verpakking…) Deels van deze verpakkingen komen ook nog eens voort uit regelgeving. Wellicht dat daar eens naar gekeken en met producenten overlegd moet worden om dit aan te pakken……

  2. Tatiana van Benthem schreef:

    Het is mooi dat het Kabinet extra geld vrij maakt voor dit soort projecten, alleen is het ook bekend waar de bedrijven zich kunnen aanmelden voor het aanvragen van dit soort financiële ondersteuning?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven