Ga naar hoofdinhoud

Johan van Peperzeel spreekt op 13e Internationale Congres voor Batterij Recycling

Tijdens het 13e Internationale Congres voor Batterij Recycling in Düsseldorf, was Johan van Peperzeel een van de sprekers. Zijn onderwerp: “Batterij sortering en batterij scheiding van WEEE”.

Het congres werd bezocht door 143 afgevaardigden vanuit verschillende landen uit de wereld. Met name uit de Europese Unie was er veel interesse. Dit vanwege het feit dat vanaf 26 September 2008 de nieuwe Batterij Richtlijn in alle lidstaten van kracht is. Sommige landen hebben vertraging opgelopen, anderen hebben wat extra tijd gekregen (nieuwe EU lidstaten zoals Bulgarije).

De presentatie van Van Peperzeel was opgebouwd vanuit het oogpunt van de recycler. Wat is het verschil tussen industriële en consumenten batterijen en hoe moeten deze worden ingezameld, gesorteerd en tenslotte gerecycled. Dit alles natuurlijk met inachtneming van de veiligheid van de werknemers in de verschillende stappen binnen het proces van inzameling tot aan de uiteindelijke recycling. Veel batterijen zijn onderhevig aan wetgeving ten aanzien van transport (ADR), notificaties en administratie.

Johan van Peperzeel nam zijn gehoor in 30 minuten mee door de verschillende stappen van het proces, zoals deze plaatsvinden binnen zijn organisatie. Van Peperzeel wil lidstaten graag helpen met het opzetten en installeren van sorteerinstallaties, het geven van consultancy en trainingen aan werknemers (hoe te scheiden) en het adviseren bij de verkoop van gesorteerde batterijen op de Europese Markt.