Ga naar hoofdinhoud

Jewometaal voor miljoenen opgelicht

Foto: pexels

Het Rotterdamse staalbedrijf Jewometaal is voor ruim 10 miljoen euro opgelicht. Criminelen deden zich voor als de CEO van het Duitse moederbedrijf ELG en lieten een medewerker het bedrag overmaken. Zo meldt RTL Z.

In de zomer van 2018 kreeg een medewerker van het Rotterdamse staalbedrijf telefoon van een man die zich voordeed als de directeur van het Duitse moederbedrijf van Jewometaal. Deze medewerker kreeg de opdracht 2,6 miljoen euro over te maken naar een rekening in HongKong, voor een geheime bedrijfsovername. Ze weigerde in eerste instantie hieraan mee te werken, tenzij haar leidinggevende de opdracht zou bevestigen. Die was op dat moment met vakantie. Kort na het telefoontje kreeg de medewerker een mail die afkomstig leek van de leidinggevende. Daarop heeft ze de betaling klaargezet en is deze door nog twee medewerkers geverifieerd. In de dagen daarna werden nog tien betalingen gedaan met een totaal bedrag van bijna 9 miljoen euro.

De fraude kwam aan het licht toen de leidinggevende terug kwam van vakantie en gevraagd werd nog drie betalingen goed te keuren.

Directeuren voor de rechter

De directeur en financieel directeur van het bedrijf in Rotterdam werden na de miljoenenfraude ontslagen. Daarnaast sleepte het bedrijf de beide directeuren voor de rechter. Hier claimden ze onder andere de miljoenen die ze hadden verloren. De rechter wees de claims van het bedrijf af.

Bron: RTL Nieuws en Rechtbankverslag