Ga naar hoofdinhoud

Jan Peter Balkenende biedt Stichting Open helpende hand

Foto: Stichting OPEN

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) heeft een Raad van Advies benoemd. Het voorzitterschap is in handen van voormalig minister-president Jan Peter Balkenende. De Raad gaat gevraagd én ongevraagd adviseren over strategische vraagstukken als stijgen op de R-ladder (Reduce, reuse, recycle) van de circulaire economie, internationale grondstoffenpolitiek en positionering.

De Raad is benoemd door het bestuur van Stichting Open en had op 14 december zijn oprichtingsvergadering. “E-waste is, ook internationaal, een sterk groeiende afvalstroom”, zegt Jan Peter Balkenende. “Stichting Open kan met haar expertise een betekenisvolle bijdrage leveren aan het publieke debat, niet alleen over circulaire economie en grondstoffen maar ook over hoe het publiek kan worden meegenomen in de transitie.”

In de Raad van Advies zitten ook Roger Beuting (ROVA), Tuur Elzinga (FNV), Sandra Molenaar (Consumentenbond), Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging), Jeannine Peek (CapGemini), Werner Schouten (Impact Economy Foundation), Rob van Tulder (Erasmus Universiteit), Marinke Wijngaard (TNO) en Sjors Witjes (Radboud Universiteit).

Volgens Steven van Eijck, voorzitter van het bestuur van Stichting Open, is deze Raad van Advies van grote waarde voor Stichting Open. Vooral in de uitdagingen waar ze de komende jaren mee te maken krijgen. “Als producentenorganisatie willen en moeten we hier optimaal op anticiperen. Denk aan de energietransitie die nog onvoldoende rekening houdt met de doelstellingen op het gebied van circulaire economie. Dat kan bijvoorbeeld initiatieven op het gebied van levensduurverlenging in de weg zitten. Daar moeten we wat mee”, aldus van Eijck