
Recyling van fietsbanden. Initiatieven binnen de tweewielerbranche om dit van de grond te krijgen zijn nooit geslaagd. Maar ondertussen eist de duurzame consument wel actie. Is er nu wél draagvlak voor branchebrede afspraken over fietsbandenrecycling? Jeroen Rietvelt van Tweewieler.nl sprak met enkele producenten.
De fiets voldoet aan de eisen van de huidige consument, die steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid. Hij of zij verwacht ook dat versleten onderdelen bij vervanging verantwoord worden verwerkt. Toch worden jaarlijks miljoenen fietsbanden vervangen, zonder dat hierbij centrale afspraken gemaakt zijn over de inzameling en de verwerking ervan. Daarmee verdwijnt het gros van de versleten fietsbanden momenteel in de verbrandingsoven. Zou een gedeelte van de banden hergebruikt kunnen worden, dan worden minder grondstoffen aan de natuur onttrokken en levert dit een vermindering van de CO2-uitstoot op.
“Bij de productie van fietsbanden in Azië is een sterke verduurzaming gaande”, vertelt Tim Dral, Product Sales Manager Europe bij CST Tires. “Daarbij houden wij als ons aan de REACH-regulatie. Dit is een Europees vastgestelde norm van maximale concentraties vervuilde stoffen in de rubbersamenstelling van fietsbanden. Bij branchevreemde aanbieders zijn nog steeds fietsbanden te koop die stinken. Daar zit dan waarschijnlijk vervuild rubber in.”
Gerecycled rubber
Exacte cijfers over het aantal fietsbanden dat jaarlijks vervangen wordt zijn er niet. Een eenvoudige rekensom leert dat het alleen al in Nederland jaarlijks om miljoenen fietsbanden moet gaan. Alle Nederlanders samen bezitten zo’n 23 miljoen fietsen. Stel dat gemiddeld om de vijf jaar beide fietsbanden vervangen worden, dan betekent dit het jaarlijks ruim negen miljoen gebruikte buitenbanden gaat. Het aantal binnenbanden is een veelvoud daarvan.
We maken al meer dan tien jaar gebruik van gerecycled rubber
Ook bij Schwalbe is duurzaamheid en het verantwoord gebruik van grondstoffen altijd al een onderdeel geweest van de identiteit, vertelt commercieel directeur Stefan Treling. “Al meer dan tien jaar maken we gebruik van gerecycled en hernieuwbaar rubber. In eerste instantie verwerkt in onze anti-leklagen en sinds enkele jaren ook daadwerkelijk als hoofdbestanddeel rubbercompound in bepaalde series banden. Daarnaast zijn onze binnenbanden honderd procent recyclebaar en zijn we bij de Fair Rubber Association aangesloten.”
Stichting Inzameling Tweewielerbanden
Al aan het eind van de vorige eeuw nam Vredestein een soortgelijk initiatief als in de automotive om gebruikte fietsbanden in te zamelen. Hiervoor werd de Stichting Inzameling Tweewielerbanden (ITB) opgericht, waarin een groot gedeelte van de branche was vertegenwoordigd. Maar de Stichting werd nooit een succes. Reden was dat de samenstelling van de verschillende typen en merken fietsbanden onderling te veel verschilde. Vergeleken met autobanden, bevat een fietsband namelijk meer componenten. Denk bijvoorbeeld aan de reflectiestreep. Daarnaast zijn bij fietsbanden meer varianten op de markt.
Meer dan zestig procent van de Nederlanders vindt duurzaamheid belangrijk, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarbij geldt dat hoe ouder mensen zijn, hoe duurzamer ze zich gedragen. Toch denken ze bij Schwalbe dat een gemiddelde fietser nog niet zo bezig is met de duurzaamheid van fietsbanden. Treling: “Een band moet het liefst zo lekbestendig mogelijk, slijtvast zijn en goede grip bieden. Voor de nabije toekomst verwachten wij dat de consument in een hoog tempo meer en meer bewust gaat worden van het belang van duurzaam geproduceerde artikelen én dat deze in diverse fietsproducten te vinden zijn, waaronder fietsbanden.”
Sinds een aantal jaren heeft Schwalbe een binnenband recycling systeem, waarbij consumenten oude binnenbanden in kunnen leveren bij de plaatselijke fietsdetaillist. Treling: “De fietsdetaillist stuurt ingeleverde binnenbanden kosteloos naar Schwalbe, wij sturen deze binnenbanden terug naar onze fabrieken die voor de volledige recycling zorgen. Zelfs met alle transportbewegingen behalen we tachtig procent energiebesparing, in vergelijking met de normale productie van binnenbanden met nieuw butyl. In Nederland en België hebben we inmiddels al bijna 200.000 binnenbanden van de verbrandingsoven gered. We sporen dealers aan om mee te doen om ook Schwalbe Tube Recycling Dealer te worden.”
Fabrikanten over samenwerken in de keten
Inmiddels werken grote deelfietsbedrijven samen met Schwalbe, waarbij het Duitse merk ook grote aantallen binnenbanden van andere merken meeneemt voor recycling. “Wij zijn met onze partners in business veelvuldig in gesprek over duurzaamheid en het belang van de levenscyclus van een product”, benadrukt Treling. “Het begint steeds meer te leven en we zien dat veel partijen inmiddels hun verantwoordelijkheid hierin nemen. Wij pakken het graag zo branchebreed mogelijk aan.”
Tim Dral van CST zegt open te staan voor een nieuw initiatief om inname en recycling branchebreed op te pakken. “We hebben eerder contact gehad met Granuband, een verwerker van banden. De kosten die zij rekenen voor het verwerken van de fietsbanden willen we dragen, maar de grote uitdaging voor ons is de logistiek. Het op laten halen van de banden bij de vakhandel is erg kostbaar en de daarbij komende situaties – neem je alle merken banden in en met welke frequentie – zijn erg ingewikkeld.”
Bron: www.tweewieler.nl