Algemeen

We willen wel afval scheiden, maar we weten vaak niet wat in welke bak moet. We zitten daardoor vaak met de handen in het haar. Zo concludeert RTL Nieuws in een reportage over Global Recycling Day en de manier waarop Nederlanders hun afval scheiden.

Zo denkt bijvoorbeeld veertig procent van de consumenten dat een plastic theezakje bij het restafval moet, terwijl het in werkelijkheid in de plasticcontainer hoort. En 34 procent van de ondervraagden denkt dat een koffiecup in de plasticbak hoort, terwijl het juist bij het restafval moet. Dit blijkt allemaal uit een nieuw rapport van Ipsos.

Voor het onderzoek in opdracht van Vereniging Afvalbedrijven werden 506 mensen ondervraagd. Als mensen twijfelen over in welke bak een product hoort, gooit zes op de tien mensen het bij het restafval.

Dat steeds meer Nederlanders hun afval scheiden, bleek eerder al uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 werd 57 procent van het huishoudelijke afval gescheiden ingezameld, tegen 49 procent in 2007. Ook de hoeveelheid afval neemt af: 495 kilo per persoon in 2017, tegenover 560 tien jaar eerder.

Maar er blijken nog wel veel misvattingen te zijn over het scheiden. Zo denken de ondervraagden dat 69 procent van het glas wordt gerecycled, terwijl het in werkelijkheid 86 procent is. Ook 87 procent van het papier wordt hergebruikt, terwijl consumenten denken dat het maar zeventig procent is. De bereidheid om afval te scheiden is overigens groot. Van de ondervraagde Nederlanders vindt 76 procent het scheiden van afval belangrijk of zelfs heel belangrijk.

1 reactie op “Ipsos: nog veel fouten bij het scheiden van afval

  1. w.ketting schreef:

    …plastic theezakje?? wat moet ik me daarbij voorstellen….?? mijn theezakjes gaan in de groenbak…

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven