Algemeen
Foto: shutterstock

De inzameldoelstelling voor elektrische en elektronische apparaten is nog niet gehaald, zo meldt Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open). Een oorzaak hiervan is volgens de stichting de zogenaamde lekstroom. Dit zijn apparaten die via niet-gecertificeerde verwerkers wordt verwerkt.

In Nederland geldt een inzameldoelstelling voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten van 65 procent. Dit percentage is gebaseerd op het totale gewicht aan elektrische en elektronische apparaten dat in de afgelopen drie jaar in Nederland is verkocht. Stichting Open heeft bijna 140 miljoen kilo afgedankte elektrische en elektronische apparaten ingezameld, maar dit is nog niet voldoende om aan die 65 procent te komen.

Lekstromen

Stichting Open Directeur Jan Vlak ziet als oorzaak voor het niet halen van de inzameldoelstelling onder andere de zogenaamde lekstromen. “De lekstromen zitten zowel in de recycleketen waar grote apparaten worden verwerkt, als bij de consumenten thuis.” Deze lekstromen zijn volgens Stichting Open goed voor ongeveer 100 miljoen kilo apparaten. Met die toevoeging zouden de doelstellingen wel ruim gehaald worden.

Verplichting tot inzameling

Nog een oorzaak van het niet halen van de doelstellingen zit namelijk in het onvoldoende bereiken van de consument om deze apparaten in te leveren. Vlak: “Er liggen naar schatting miljoenen ongebruikte elektrische en elektronische apparaten bij de Nederlandse consumenten thuis. Van oude föhns, ventilatorkachels en elektrisch gereedschap, tot en met oude mobiele telefoons, laptops, tablets en computers.” Om de doelstellingen te halen dringt Stichting Open daarom ook aan op de invoering van een wettelijke afgifteplicht voor afgedankte apparaten. “Deze moet worden gekoppeld aan gerichte handhaving”, zegt Vlak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.