Ga naar hoofdinhoud

Investering van 1,5 miljoen voor Oscar Circulair

Oscar Circulair

De gebiedsgerichte afvalinzameling van Oscar Circulair krijgt van impactinvesteerders DOEN Participaties, Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R) en de Rabo Foundation 1,5 miljoen euro. Hiermee kan het bedrijf uitbreiden naar meer gebieden en steden.

De start-up Oscar Circulair, opgericht in 2019 door Remco Wagemakers en Jan Willem van Bokhorst, wil de (bedrijfs)afvalmarkt hervormen om waardevolle grondstoffen te redden. De investeerders onderschrijven deze sociale en circulaire missie van Oscar Circulair waarbij mensen en de ontwikkeling van hun vaardigheden centraal staan in de grondstoffentransitie.

Van het bedrijfsafval wordt gemiddeld genomen nu 60 procent verbrand en de rest komt in aanmerking voor hergebruik. Oscar Circulair wil dit verloren deel terugbrengen naar tien procent. Dit doet het bedrijf door de centrale inzameling van (gescheiden) bedrijfsafval in stedelijke gebieden, dicht bij de bedrijven zelf. Dit deed het bedrijf al op het Westergasterrein en het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het percentage restafval werd hier in drie maanden tijd al teruggebracht naar 30 procent. Het aantal vervuilende vervoersbewegingen werd daarbij ook verminderd, zoals op het Westergasterrein met 900 vrachtwagens per jaar. Deze werkzaamheden in Amsterdam worden financieel ondersteund door Stichting DOEN en de Rabo Foundation

Oscars

De inzameling wordt gedaan door zogenoemde ‘Oscars’. Een deel van deze ‘Oscars’ heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, ze worden begeleid in ontwikkeling en doen op deze manier vaardigheden op binnen de circulaire economie.

Rotterdam

Oscar Circulair breidt nu ook uit naar Rotterdam, waarmee nu ook het Social Impact Fonds Rotterdam meedoet in de financieringsronde. Bestaande financiers de Rabo Foundation en Stichting DOEN financieren ook weer mee. Stichting DOEN, het fonds van de Postcode Loterij, stapt in deze ronde in met haar maatschappelijke investeringsmaatschappij DOEN Participaties.

Oprichters Remco Wagemakers en Jan Willem van Bokhorst:

“Wij zijn heel blij dat we op missie 100% overeenkomen met het consortium van investeerders waardoor we met het team van Oscar Circulair de volgende groeistap kunnen maken. Dat zorgt ervoor dat we meer mensen kunnen meenemen in de circulaire transitie, we meer grondstoffen hergebruiken, minder afval verbranden en dat we de leefomgeving in steden schoner en veiliger maken! Dat doen we niet in de toekomst, maar vandaag al!”