Algemeen
CEO Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland (links) en Ton van der Giessen (CEO Van Werven) ondertekenen het vernieuwde samenwerkingscontract. Foto: Easyfairs Nederland.

Eigenaar Easyfairs en afvalpartner Van Werven hebben op de tweede dag van de vakbeurs Recycling in Gorinchem hun handtekening gezet onder een nieuw samenwerkingscontract voor het afvalmanagement van de Evenementenhal-locaties Gorinchem en Hardenberg. Hiermee is volgens beide partijen ‘een volgende stap gezet naar een nog beter afvalmanagement, met duurzaamheid als uitgangspunt’.

Easyfairs is een wereldwijde beursorganisator en bovendien eigenaar van eventlocaties in Europa. Onder de vlag van Easyfairs Nederland is het onder meer eigenaar van Evenementenhal Gorinchem en Evenementenhal Hardenberg. Deze twee locaties zijn ieder jaar gezamenlijk goed voor meer dan tweehonderd events, enerzijds georganiseerd door Easyfairs en anderzijds door externe partijen.

Deze events zijn goed voor ruim een half miljoen bezoekers per jaar. CEO Jeroen van Hooff van Easyfairs Nederland: “Je kunt je voorstellen dat dit leidt tot de nodige afvalstromen. We hebben al goede stappen gemaakt, maar we streven ernaar om de hoeveelheid afval per bezoeker verder te verminderen en meer en beter te recyclen.”

In de afgelopen twee jaar heeft Easyfairs al de nodige aanpassingen doorgevoerd om de afvalstromen verder te verminderen. Attributen als plastic borden en kommen zijn in de ban gedaan en vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Van Hooff: “Duurzaamheid gaat bij ons verder dan alleen afvalmanagement.”

Als voorbeeld noemt hij de nieuwe bovenverdieping in Gorinchem: ‘Next Level’. De sanitaire voorzieningen bestaan onder meer uit watervrije urinoirs, hierdoor besparen we duizenden liters kostbaar drinkwater per jaar. Ook hergebruiken we als één van de weinige evenementenlocaties in Nederland onze vloerbedekking.”

In samenwerking met Van Werven zijn de bestaande afvalstromen in kaart gebracht voor de locaties Gorinchem en Hardenberg. “We gaan scheiden aan de bron”, zegt CEO Ton van der Giessen van Van Werven. “Oftewel, papier, swill, gft, folies, glas en meer. Al deze grondstoffen gingen voorheen naar het restafval en werden verbrand. Dit afval verbranden is in onze ogen geen oplossing.”

Op de recyclingvestigingen van Van Werven wordt van zo’n 92 procent van het afval weer nieuwe producten gemaakt. Van der Giessen: “Recycling is niet alleen goed voor onze leefomgeving, maar bespaart ook kosten. Bij Van Werven noemen we dit samen werken aan échte oplossingen.” Van Hooff vult aan: “Vanuit Easyfairs hebben we ook gekeken naar de hoeveelheid afvalstromen en welke afvalstromen verminderd kunnen worden.”

Vanaf 2020 introduceert Easyfairsmet de introductie van onze smartbadge technologie op alle vakbeurzen die worden georganiseerd door Easyfairs. Iedere bezoeker ontvangt vanaf komend jaar bij binnenkomst een badge, waarmee hij exposantenstands kan scannen waarin hij geïnteresseerd is en waarover hij meer informatie wil. Na het beursbezoek ontvangt de bezoeker een e-mail met daarin alle informatie van de exposanten van zijn voorkeur.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven