Algemeen

Inspecties en fotobewijs eisen om te controleren of oud kunstgras wel écht goed gerecycled wordt. Gemeenten kunnen dit soort dwangmiddelen veel vaker inzetten om gesjoemel zoveel mogelijk te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van internationaal adviesbureau Ramboll.

Gemeenten hebben bij de recycling van kunstgras een belangrijke rol als toezichthouder, maar lijken die nog te onderschatten, stelt Ramboll op basis van bronnenonderzoek. Ondanks alle heisa die al is ontstaan over overtredingen bij de verwerking van oude tennisbanen en voetbalvelden met rubberkorrels.

Als een gemeente inderdaad niet bezig is met toezicht, is dat volgens Ramboll verontrustend. Zo kan het verkeerd afvoeren of opslaan van oud kunstgras ervoor zorgen dat rubberkorrels in de natuur terechtkomen. Uit onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat fijngemalen rubber op een kunstgrasveld schadelijk kan zijn voor de directe omgeving. Naar de opslag op bijvoorbeeld een industrieterrein is niet gekeken, maar deskundigen maken zich daar wel zorgen over.

Doel van de studie van Ramboll was inzicht te krijgen in de manieren waarop Europese bedrijven kunstgras verwerken voor onder meer gemeenten. Het bureau stelt dat bij vijf van de zes bekeken firma’s niet volledig te achterhalen is waar de materialen van oude kunstgrasvelden, zoals rubberkorrels, naar toe gaan, nadat ze van elkaar zijn gescheiden. Ook zou alleen de Deense kunstgrasverwerker Re-Match een gevalideerd recyclingconcept hebben.

Concurrent GBN AGR bekritiseert de uitkomsten. Ook Vink uit Barneveld nuanceert ze. Beide zeggen niet alle bedrijfsinformatie prijs te willen geven, via een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Nordic Alpha Partners, investeerder van Re-Match. GBN AGR heeft mede daarom geen medewerking verleend aan het onderzoek. De twee bedrijven geven aan dat betrokkenen, zoals afnemers gescheiden zand, de gewenste informatie op aanvraag altijd kunnen krijgen.

“Wij kunnen gewoon aantonen dat we kunstgras op een hoogwaardige manier verwerken”, vertelt bedrijfsleider recycling Raymond Giesen van Vink tegenover De Gelderlander. Hij bevestigt wel dat Vink de laatste jaren niet meer actief bezig is geweest met het behalen van bepaalde certificaten. “Omdat de markt daar niet naar vroeg.”

Eric van Roekel van GBN AGR, dat over enkele weken in Amsterdam hoopt te beginnen met de verwerking van kunstgras, zegt dat er wel degelijk gemeenten zijn die een kijkje komen nemen. “Onze klant is vaak de aannemer die het veld renoveert en die werkt weer in opdracht van de gemeente die een bestek maakt. We zien een aantal keren dat dat heel serieus in elkaar zit, maar het mag altijd beter.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven