Ga naar hoofdinhoud

Ikea start pilot voor recycling hoofdkussens en dekbedden

Foto: Shutterstock

Na de matrasrecycling komt IKEA Nederland nu met een proef voor het recyclen van dekbedden en hoofdkussens. Van 16 februari tot en met 9 maart kunnen consumenten dit inleveren bij alle Ikea vestigingen in Nederland, ongeacht of ze bij Ikea zijn gekocht of niet.

Het dons, de veren en synthetische vullingen uit de dekbedden en hoofdkussens worden gereinigd en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten. Het dons en de veren worden nadat ze helemaal schoon en goedgekeurd zijn weer gebruikt in nieuwe hoofdkussens en dekbedden. De synthetische vulling en overig textiel wordt gebruikt als isolatiemateriaal voor andere producten van Ikea.

Vanuit de Ikea vestigingen waar het materiaal wordt verzameld, gaat het naar het Leger Des Heils in Oosterhout. Daar wordt het gescheiden op type vulling. Vanuit hier gaat het weer naar verschillende partijen voor de rest van de verwerking.

Wie hoofdkussens en dekbedden inlevert, krijgt een kortingsvoucher van vijftien procent voor besteding op nieuwe hoofdkussens en dekbedden.

Lees ook: