Algemeen

Honderd procent circulaire producten in 2030. Dit is één van de duurzame doelen van Ikea. In 2017 en 2018 was dat doel nog ver weg. Bijna tien procent van alle producten bevatte gerecycled materiaal. Dit percentage moet omhoog, stelt het bedrijf in het duurzaamheidsverslag.

Het boekjaar 2018 van het Zweedse woonwarenhuis liep van 1 september 2017 tot 31 augustus 2018. Het concern sprak in die periode onder meer de belofte uit dat er geen plastic wegwerpproducten meer worden verkocht in 2020. Ikea plaatste op een productielocatie in Portugal ruim 18.000 zonnepanelen, voldoende om 2.700 huishoudens van hernieuwbare energie te voorzien. Het woonwarenhuis biedt ook zelf zonnepanelen aan.

In 2030 wil Ikea volledig circulair werken. Alle producten moeten dan circulair ontworpen worden en alleen uit hernieuwbare of gerecyclede materialen bestaan. In het boekjaar 2018 was die honderd procent circulaire ambitie nog niet in zicht. Meer dan zestig procent van de producten had een circulair ontwerp, bijna tien procent van de producten bevatte gerecycled materiaal.

‘Er is nog een lange weg te gaan’, schrijft Ikea ook in het duurzaamheidsverslag. ‘Het vinden van voldoende schone gerecyclede materialen is een uitdaging’, stelt het bedrijf. Om die materialen te vinden, wordt samengewerkt met diverse partners.

Een ander doel van Ikea is om geen producten meer naar de vuilnisbelt te brengen: in de circulaire wereld is er geen afval. In boekjaar 2018 produceerde het concern bijna 1,6 miljoen ton afval. Daarvan werd in de verschillende bedrijfsonderdelen minimaal 73 procent gerecycled; in fabrieken in Zweden en China werd negentig procent van al het afval gerecycled.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven