Algemeen

Boeing en ELG Carbon Fibre hebben een samenwerking gesloten voor hergebruik van hoogwaardig composiet uit de luchtvaartsector voor het produceren van laptophoezen, auto-onderdelen en andere producten. Zo is te lezen op zakenreis.nl. Volgens Boeing zorgt het hergebruik voor een reductie van vaste-stoffenafval van bijna een half miljoen kilo per jaar.

De samenwerking is volgens Boeing een primeur in de luchtvaartsector en richt zich op de overtollige koolstofvezel die gebruikt wordt op elf productielocaties van Boeing. Met koolstofvezel versterkt materiaal is zeer sterk en licht in gewicht. Dat maakt het zeer geschikt voor een brede reeks van toepassingen, waaronder de bouw van de Boeing 787 Dreamliner en het nieuwste 777X-toestel. Boeing is wereldwijd de grootste gebruiker van composiet voor zowel de commerciële als de defensieprogramma’s. Het bedrijf werkt al enige jaren aan duurzaam hergebruik van koolstofvezel. Boeing verbeterde zijn productiemethoden, om afval zoveel mogelijk te beperken en ontwikkelde een model om overtollig materiaal te verzamelen.

Technische beperkingen maakten hergebruik van materiaal, dat al geschikt was gemaakt voor de luchtvaart, lastig. Het Britse bedrijf ELG ontwikkelde een eigen methode om dit composiet te kunnen recyclen, waardoor het niet bij het afval terechtkomt. “Het recyclen van voor de luchtvaart geschikt gemaakte koolstofvezel was tot een paar jaar geleden niet mogelijk”, zegt Tia Benson Tolle, director Materials & Fabrication for Product Strategy & Future Airplane Development van Boeing. “Wij zijn enthousiast over deze samenwerking voor het benutten van innovatieve recyclingmethoden, zodat composietafval niet gestort hoeft te worden.”

Om aan te tonen dat de recyclingmethode grootschalig inzetbaar is, voerden Boeing en ELG een pilotproject uit waar overtollig materiaal vanuit Boeings Composite Wing Center in Everett, Washington (Verenigde Staten) werd verzameld. Hier produceert Boeing de grote vleugels voor de 777X-toestellen. ELG plaatst het overtollig materiaal in een oven, waardoor de hars die de verschillende lagen koolstofvezel bij elkaar houdt, verdampt. Zo blijft er schoon materiaal over. In de afgelopen achttien maanden is op deze manier bijna 700.000 kilo aan koolstofvezel schoongemaakt en verkocht aan bedrijven in de elektronica- en transportindustrie.

“Leverbetrouwbaarheid is erg belangrijk voor het gebruiken van deze materialen in langetermijnprojecten in de automotive- en elektronicabranche”, zegt Frazer Barnes, managing director van ELG Carbon Fibre. “Deze samenwerking maakt het mogelijk om die zekerheid te bieden en klanten in staat te stellen om met vertrouwen gebruik te maken van gerecyclede materialen.” Op basis van het succes van het pilotproject verwacht Boeing dat het grootste deel van de overtollige composiet op de elf productielocaties hergebruikt gaat worden. Dit draagt bij aan de ambitie van Boeing, om de hoeveelheid vaste-stoffenafval die wordt gestort in 2025, met twintig procent terug te dringen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven