Algemeen
Fotosimulatie van de nieuwe, nog te bouwen windturbine, met de haven van Gent op de achtergrond.

Energieproducent ENGIE en waste-to-product organisatie Renewi hebben een vergunning verkregen voor de bouw van een windturbine op het terrein van Renewi in de haven van Gent. De vergunning is geldig voor een windturbine met een maximale tiphoogte van 242,5 meter – de hoogste tot nu toe op het Belgische vasteland.

Dankzij deze turbine kan Renewi ongeveer 75 procent van zijn elektriciteitsbehoefte dekken met lokaal geproduceerde hernieuwbare stroom. De Haven van Gent is een strategisch interessante plaats om nieuwe windturbines te bouwen, aangezien de ter plaatse opgewekte hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks gebruikt kan worden door de lokale industrie. Ook de vestiging van Renewi in de Gentse haven wordt uitgerust met een windturbine van de nieuwste generatie.

Dankzij snelle technologische ontwikkelingen worden windturbines steeds groter en efficiënter, wat het mogelijk maakt om het hernieuwbare energiepotentieel van bedrijventerreinen, zoals dat van Renewi optimaal te benutten. Daarom hield ENGIE rekening met de dimensies van de nieuwste en grootste modellen van windturbines voor gebruik op vasteland en vroeg het een vergunning aan voor een windturbine met een tiphoogte van 242,5 meter en 155 meter rotordiameter.

De nieuwe windturbine van ongeveer 4,5 MW wekt naar verwachting jaarlijks zo’n 13.000.000 kilowattuur elektriciteit op, wat ongeveer overeenkomt met het jaarverbruik van 4.300 gezinnen. Renewi kan zo’n 75 procent van zijn elektriciteitsverbruik rechtstreeks afnemen van de windturbine. Dit is goed voor een besparing van pakweg 5.200 ton CO2; het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 2.600 dieselwagens.

“Onze recycling- en terugwinningsactiviteiten mogen dan wel een mooi voordeel van vermeden CO2-uitstoot opleveren, toch erkennen we de noodzaak om de CO2-impact van onze eigen activiteiten zoveel mogelijk te verminderen”, zegt Wim Geens, Managing Director van Renewi België. “Waste-to-product zonder CO2-impact is dan ook één van onze ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen die we tegen 2050 willen behalen.

De ingebruikname van de windturbine staat gepland in het eerste kwartaal van 2023. De medewerkers van Renewi en de buurtbewoners krijgen de kans om aandelen in de windturbine te verwerven via Electrabel CoGreen, de coöperatieve vennootschap van ENGIE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven