Algemeen

[HOOFDREDACTIONEEL] Mopperend in de sneeuw

‘Het zijn vreemde tijden’, zuchtte Gabriël van Seumeren onlangs, toen ik hem aan de telefoon had. Hij had in een vrijwel lege zaal afscheid moeten nemen van de MRF, begroette daar zijn opvolger Willeke Ketting én werd en passant ook nog tot erelid van de Federatie benoemd. Na veertien jaar besturen meer dan verdiend, maar het was zo ontzettend jammer dat dit niet kon worden gevierd met zijn vakgenoten. Corona raakt ons allemaal en juist op dit soort momenten, mis je gezelschap, gezelligheid en persoonlijk contact.

Maar het ging – natuurlijk – ook over andere problemen waarmee de economie – en in het bijzonder de recyclingbranche – te maken heeft. Al heb ik tegelijkertijd het idee dat we er relatief geruisloos tussendoor fietsen. Uiteraard merken ook de recyclers, slopers en afvalverzamelaars dat er iets gaande is in de wereld. Denk alleen al aan de grote hoeveelheid karton dat extra wordt ingezameld en het grote aantal thuiswerkers, maar recyclend Nederland en België heeft niet te klagen over werk. Als essentiële arbeidsgroep mogen we ook gewoon ‘aan de gang’ blijven en… Shit! Sneeuw. En niet zo’n beetje ook. Plotseling stonden ‘zelfs’ de stoere mannen en vrouwen van de afvalinzameling stil. Gelukkig maar een paar dagen, maar dit was toch even slikken (en voor sommigen ook schrikken).

Wat gebeurde er nog meer? O ja, de verschrikkelijke rellen in onder meer Eindhoven, Amsterdam, Den Bosch, Venlo, Enschede, Den Haag, Zwolle en op Urk. Wat een stelletje droeftoeters! En dan zo’n tegelzetter uit Nunspeet, die in de krant vertelt waarom hij deelnam aan de zinvolle vernielingen en het geweld tegenover de politie. Hij was er nota bene speciaal voor naar Eindhoven afgereisd. Om een bakje koffie te drinken op het stadionplein. Tuurlijk! En dan een beetje zielig lopen doen. Bah! Hij kan beter medelijden hebben met al die ondernemers wiens winkels en spullen zijn vernield en gestolen…

En ik wil mijn ongenoegen uiten over al die BN’ers die in elke talkshow verschijnen om hun mening te geven. Peter R. de Vries bijvoorbeeld. De misdaadverslaggever, die overal verstand van schijnt te hebben, liet bij Jinek even weten dat hij het allemaal wel snapte. Volgens hem is het allemaal frustratie. Deze jongeren willen gehoord worden door de overheid. Kan zijn, maar dit was gewoon crimineel gedrag! Of vindt Peter het ook logisch dat de ruiten van een ziekenhuis worden ingegooid en een coronateststraat in brand wordt gestoken? Ga lekker boeven vangen!

Willem-Jan Schampers