Ga naar hoofdinhoud

Hogere heffing op slecht recyclebare verpakking

Foto: shutterstock

Stichting Afvalfonds Verpakkingen gaat de heffing voor slecht recyclebare verpakkingen verhogen. Dit doen ze om gebruik van deze verpakkingen te ontmoedigen. Gebruik van goed recyclebare verpakkingen wordt beloond, en krijgt daarom een verlaging van de heffing.

Verpakkingen moeten beter recyclebaar worden. Nederland is volgens de Stichting Afvalfonds Verpakkingen koploper in recycling, maar gerecyclede verpakkingen worden niet altijd weer een verpakking. Volgens de stichting kan dat beter.

Het Afvalfonds is in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingen en ziet het als haar opdracht om het gebruik van goed recyclebare verpakkingen aan te jagen zodat deze in als grondstof in de verpakkingsketen behouden kunnen blijven. Bedrijven die verpakte producten op de markt brengt, betalen over de verpakkingen een heffing aan het Afvalfonds. Het Afvalfonds vergoedt hiermee de kosten van inzameling en recycling van de verpakkingen. Jaarlijks dragen alle producenten circa 300 miljoen euro aan heffingen over hun verpakkingen af aan het Afvalfonds.

Een stap verder

Algemeen directeur van de stichting is Hester Klein Lankhorst. Zij zegt dat, als je verpakkingen weer optimaal als grondstof wil gebruiken, de recyclebaarheid van plastic verpakkingen aangepakt moet worden. “Sinds 2019 beloonden wij goed recyclebare verpakkingen met een korting op het reguliere tarief voor plastic. We gaan nu een stap verder met onze aangepaste tariefdifferentiatie: we verhogen het reguliere tarief voor plastic, waardoor het gebruik van slecht recyclebare verpakkingen duurder wordt”, aldus Klein Lankhorst.