Algemeen

Hoe duurzaam is gerecycled polyester?

Zo’n 49 procent van alle kledingstukken ter wereld is gemaakt van polyester en Greenpeace voorspelt dat dit percentage wordt verdubbeld tegen 2030. Reden hiervoor is de athleisuretrend, die ertoe heeft geleid dat steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in meer rekbare, resistente modeitems. Dit schrijft Marjorie van Elven op de website https://fashionunited.nl.

Polyester is overigens geen duurzaam textiel, omdat het is gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), het meest voorkomende type plastic ter wereld. Kortom, de meerderheid van onze kleding is gemaakt uit olie. En dit terwijl het Intergovernmental Panel on Climate Change oproept tot drastische maatregelen om de temperatuur op aarde 1,5°C boven het pre-industriële niveau te houden.

Non-profitorganisatie Textile Exchange daagde afgelopen jaar ruim vijftig kleding-, textiel- en detailhandelsbedrijven (waaronder giganten als H&M, Adidas, Gap en Ikea) uit om tegen 2020 25 procent meer gerecycled polyester te gebruiken. De organisatie liet onlangs weten dat de bedrijven niet alleen het doel al hebben behaald, maar dat ze het zelfs al hebben overtroffen: ze verhoogden het gebruik van herbruikbaar polyester met 36 procent. Bovendien hebben nog eens twaalf andere bedrijven toegezegd om die uitdaging aan te gaan. Textile Exchange voorspelt dat in 2030 20 procent van al het polyester zal worden gerecycled.

Gerecycled polyester, ook wel rPET, wordt verkregen door bestaande kunststof te smelten en opnieuw te spinnen tot een nieuw polyestervezel. Hoewel veel aandacht wordt gegeven aan aan rPET, gemaakt van plastic flessen en verpakkingen die worden weggegooid door consumenten, kan polyethyleentereftalaat eigenlijk worden hergebruikt uit zowel postindustriële als post-consument materialen. Vijf frisdrankflessen leveren bijvoorbeeld genoeg vezels op voor een XL T-shirt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven