Algemeen

Circulaire materialen worden steeds populairder in de bouwsector. Naast het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen, kunnen deze materialen ook kostenbesparend zijn op de lange termijn. Twee voorbeelden van circulaire materialen die steeds meer worden gebruikt in de bouw zijn UNP en gebruikte hekwerken. In dit artikel worden twee voorbeelden van herbruikbare materialen besproken die veel in de bouw worden gebruikt.

UNP als circulair bouwmateriaal

UNP, ook wel bekend als U-profielen, zijn stalen profielen met een U-vormige doorsnede. Het materiaal is licht, sterk en makkelijk te bewerken, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. Dat maakt dat deze profielen dan ook vaak worden gebruikt in de bouw vanwege hun stevigheid en duurzaamheid. Om UNP te kunnen hergebruiken in de bouw is het belangrijk dat het wordt ontworpen voor demontage, zodat het gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald en opnieuw op de markt gebracht kan worden. Daarnaast kunnen UNP-profielen worden gebruikt in modulaire constructies, waarbij de elementen kunnen worden gedemonteerd en elder opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij tijdelijke constructies. Dit maakt UNP een duurzame keuze voor bouwbedrijven die zich bezighouden met het verminderen van hun ecologische voetafdruk.

Gebruikte hekwerken als circulair bouwmateriaal

Gebruikte hekwerken zijn een ander voorbeeld van circulair bouwmateriaal.. Hekwerken worden vaak gebruikt als afscheidingen en beveiligingsmaatregelen op bouwplaatsen om veiligheid te waarborgen, ongewenste personen en dieren buiten te houden. Gebruikte hekwerken worden vaak onnodig weggegooid terwijl deze prima geschikt zijn om te worden opnieuw te worden gebruikt. Na gebruik kunnen de hekwerken worden gedemonteerd en opnieuw op de markt worden geplaatst. Als het hekwerk bijvoorbeeld in goede staat verkeer, kan het worden gebruikt in een ander bouwproject, wat de behoefte aan nieuw materiaal vermindert. Als het hekwerk echter niet meer in goede staat is, kan het worden gerecycled en gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Een belangrijke factor bij het circulair gebruik van hekwerken is het ontwerp en de installatie. Het hekwerk moet zo worden ontworpen dat het gemakkelijk kan worden gedemonteerd en opnieuw kan worden geïnstalleerd, zonder dat het materiaal beschadigd raakt. Door gebruik te maken van gebruikt hekwerk in de bouw, kan er aanzienlijk worden bespaard op de kosten van nieuwe materialen.

Voordelen van circulaire bouwmaterialen

Het gebruik van herbruikbare materialen in de bouw heeft diverse voordelen. Zo kan het bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot en het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd. Ook kan het kostenbesparend zijn. Het hergebruiken van materialen bespaart namelijk grondstoffen en energie, wat op termijn kan leiden tot lagere kosten voor bouwbedrijven. Bovendien kan het gebruik van circulaire bouwmaterialen bijdragen aan de reputatie van een bouwbedrijf als duurzaam en milieubewust. Steeds meer consumenten en bedrijven zijn namelijk op zoek naar duurzame oplossingen en het gebruik van circulaire materialen kan daarom bijdragen aan een positief imago.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.