Van twee vestigingen terug naar één grotere locatie. Dat is de wens van Henk en Marianne Robben, het koppel achter Robben Metaal Recycling Groep in Wolvega. Maar voor ze kunnen starten met de bouw van een compleet nieuw complex, wachten ze al lange tijd op de definitieve goedkeuring.
Jullie hebben plannen om uit te breiden?
Henk: “Klopt, ons bedrijf in Wolvega is nu verdeeld over twee locaties. We hebben plannen om dat terug te brengen naar één grotere locatie. We willen daarvoor onze grootste locatie uitbreiden aan de overkant van de straat. Dat is nu nog niet bebouwd terrein dus wij willen daar nieuwbouw neerzetten. Een locatie waarmee we klaar zijn voor de toekomst. Volgens de nieuwste regels, nieuwste wetten en met de nieuwste vergunningen. Maar we zijn er al ruim een jaar mee bezig om de vergunningen definitief te krijgen. De plannen die er liggen zijn wel in orde, maar er moet nog een handtekening onder. Maar dat heeft tijd nodig.”
Dat vraagt dus om veel geduld
Henk: “En het kost uiteindelijk heel veel geld. Door de stijgende kosten en rentes ben ik straks veel meer geld kwijt dan in eerste instantie begroot. En ik snap niet waar het op hangt, want onze branche is niet heel moeilijk. We moeten aan alle regels voldoen. Dat doen we. Ik wil een helemaal nieuw bedrijf neerzetten. Vanaf de eerste dag heb ik de belangrijkste partijen erbij betrokken. Had bijvoorbeeld de gemeente bepaalde aanvullende eisen gehad, dan wilde ik mijn plannen nog aanpassen. In overleg is alles te realiseren. Volgens de nieuwste eisen. En toch is er nog geen akkoord.”
Wat doen jullie hier precies?
Henk: “We verwerken Ferro en Non-Ferro, maar doen ook recycling van elektromotoren. Naast de handel in ijzer en non ferro metalen, hebben we ons gericht op het volledig recyclen van elektromotoren, meatballs (koper) en trafo’s. We zijn volop bezig met innovatie. Op onze tweede vestiging in Wolvega is een lijn neergezet waar dit materiaal volledig geshredderd wordt. We zijn hiermee gericht op het terugwinnen van grondstoffen. Ruim 95 procent van het materiaal dat we hier binnen krijgen wordt weer hergebruikt. Het gesorteerde materiaal dat hier de fabriek verlaat gaat rechtstreeks naar de smelterijen toe.”

Was recycling er al met de paplepel ingegoten?
Henk: “Ik ben er als twaalfjarige jongen in gerold. Ik was bevriend met de zonen van de eigenaar van het recyclingbedrijf in Wolvega. Zo kwam ik al jong op het bedrijf over de vloer. Ik begon met het aanvegen van het terrein. Later ging ik mee naar veilingen, mee op pad naar het buitenland en enige tijd later kon ik ook op de kraan werken. Ik had er echt plezier in.”
En daarna voor jezelf begonnen.
Henk: “In 1996 was ik inmiddels een jaar of vijftien bij dat bedrijf aan het werk. Ik was toen 27. Er kwam in dat jaar een vestiging vrij in Sneek en de toenmalige baas vroeg of het iets voor mij was om die vestiging over te nemen.”
Marianne: “Toen die vraag kwam leek het ons gelijk een heel leuk idee, maar dan wilde ik wel mee in het bedrijf. In maart 1997 namen we het bedrijf uiteindelijk over. Ik was toen 24 jaar oud en ik had een leuke baan. Dit avontuur zag ik alleen ook wel zitten. Het was een sprong in het diepe, maar ik wist wel dat als het niet zou lukken dat ik wel weer ander werk kon vinden. Dus ik ben er bij ingestapt en zo gingen wel elke dag samen op en neer naar Sneek. We hadden één man personeel in dienst. Een oudere man uit Sneek die echt bij het bedrijf hoorde.”
Henk: “Het werk op kantoor was niet mijn sterkste punt. Marianne kon dat wel. En zo kwam de verdeling dat ik het terrein onder mijn hoede nam en Marianne de zaken op kantoor. En dat doen we na al die jaren nog steeds zo. En dat gaat echt super.”
Hoe kwamen jullie dan weer in Wolvega terecht?
Henk: “Mijn oude baas kwam te overlijden en zo kregen we de vraag of we Wolvega er ook bij over wilden nemen. Dat hebben we in 2012 gedaan.”
Marianne: “In de tussentijd hadden we in Sneek ook wat personeel erbij aangenomen. Op dat moment waren we met zes personen werkzaam in het bedrijf en we hadden er eigen vrachtwagens bij gekocht. We waren mooi aan het groeien, maar de kans voor de overname in Wolvega wilden we niet laten liggen. In eerste instantie besloten we Sneek er nog bij te doen. Maar uiteindelijk hebben we de locatie in Sneek twee jaar geleden verkocht. We wilden ons echt concentreren op het werk hier in Wolvega, dat in die jaren ook bleef groeien.”
Marianne: “In een leegstaand gedeelte van het bedrijf in Wolvega hebben we in 2014 een shredderlijn opgezet voor verwerken van koper/ijzer en elektromotoren. Dit pakte goed uit en die afdeling groeide al snel uit zijn jasje. In 2019 hebben we daarom een pand erbij gekocht op een paar honderd meter afstand van het bestaande bedrijf. Vanwege de hoge aanvoer was dit echt noodzakelijk. In het nieuwe pand lagen de mogelijkheden om door te groeien en te ontwikkelen. We konden er een geheel nieuwe en grotere lijn op te zetten voor het verwerken van elektromotoren, meatballs en trafo’s. Deze lijn heeft een behoorlijk grotere capaciteit en is ingericht volgens de nieuwste milieu normen.”
En nu een uitbreiding in de planning
Henk: “We hebben een goedlopend bedrijf en zijn dus gegroeid. Er is vernieuwd en we hebben een nieuwe non-ferro lijn ontwikkeld. Daarbij moeten we ons aanpassen aan hoe de terreinindeling nu is. Met nieuwbouw kunnen we het terrein logischer indelen. Zowel voor ons als voor de klant. Hierbij te denken aan een grotere weegbrug waar de grote combinaties ruim en gemakkelijk kunnen indraaien. Maar ook de kantoren kunnen we dan samenvoegen zodat het personeel efficiënter kan werken.”
Je zei dat het bedrijf is gegroeid, waar moet ik dan aan denken?
Henk: “Het bedrijf is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. De afdeling ijzer/metalen van 1000 ton per week en een shredder afdeling van 600 ton per week. We hebben daarbij inmiddels 30 personen in dienst.”
De kinderen zitten inmiddels ook in het bedrijf?
Marianne: “We hebben twee zoons die bij ons in het bedrijf zijn gekomen. De een richt zich vooral op de in- en verkoop van materialen. De ander zit hier op de kraan. Sorteren, keuren van materialen en dat soort werk. Zij zijn 23 en 21 jaar oud. Onze dochter van 18 studeert nog. Zij helpt af en toe mee maar richt zich vooral op school. Maar wie weet, misschien stapt die ook nog in het bedrijf. Zo niet dan is het natuurlijk ook prima. Je moet altijd doen waar je gelukkig van wordt. En de jongens, die vinden het geweldig om mee te draaien in het bedrijf. De oudste was twee weken oud dat ik hem al dagelijks meenam naar kantoor. Hij was op jonge leeftijd al bezig met alle soorten schroot en was ook regelmatig mee in de schoolvakanties. Onze andere zoon was al heel jong weg van de kranen.”

Dat heeft hij van zijn vader?
Henk: “Dat vind ik ook nog wel het leukste om te doen. Op die kraan aan het werk. Ik ben ook echt machinegek dus ik vind het ook leuk om te investeren in mooie machines.”
Marianne: “Er wordt ook veel vernieuwd in de machines. We zijn er heel netjes op, dat vinden we belangrijk. Een goed en betrouwbaar machinepark is erg belangrijk in onze branche.”
Henk: “Dat is het ook met een eigen bedrijf. Je bent oud ijzer handelaar in hart en nieren, het werken met de machines vind ik het mooiste om te doen, maar met alle regeltjes, personeelszaken en bedrijfsvoering ben je zo onderhand ook bijna boekhouder.”
Ofwel, kom maar op met die vergunning.
Henk: “De uitbreiding van ons terrein zou nu inderdaad meer dan welkom zijn. Maar het belangrijkste, en dat meen ik echt, we moeten het ons naar het zin hebben. Zowel wij als ons personeel. Dat het bedrijf gezond is, dat is natuurlijk prachtig. Maar geld is voor mij een middel en niet het doel. Want zonder plezier in het werk, maakt het geld je niet gelukkig. En plezier, dat hebben we zeker.
Robben Metaalrecycling Groep
Locatie: Wolvega
Opgericht in: 1997
Vanuit de locatie in Wolvega helpt Robben particulieren en bedrijven met het verwerken van metaal. Daarbij heeft het bedrijf alles in eigen beheer. Met 350 ton per dag handelt en verwerkt de recycler grote hoeveelheden metaal. Naast recycling heeft het bedrijf ook een containerservice en sloopwerken. Robben Metaal Recycling streeft ernaar om het maximaal aantal grondstoffen voor hergebruik klaar te stomen in hun shredder en recycle proces. Hier blijft de onderneming voortdurend mee bezig door het steeds te perfectioneren van de lijn en afvalstoffen. Hiernaast is de onderneming druk met het aanleggen van een 3 hectare zonnepark waardoor hun complete productie lijn energieneutraal kan draaien. Kortom: Groen, Circulair en Duurzaam!