Ga naar hoofdinhoud

Help ondernemers met einde-afval status

Foto: Groene Chemie

Recyclers lopen vaak tegen obstakels aan wanneer ze nieuwe reststromen willen inzetten als herwonnen grondstof. Zoals de Einde-Afval status. In plaats van tegenwerking zouden deze ondernemers juist ondersteuning moeten krijgen, vinden platform Groene Chemie, Nieuwe Economie en Invest-NL. Hun aanbevelingen zijn te lezen in het Whitepaper End of Waste dat tijdens het event No Time To Waste op 17 april werd gepresenteerd.

Door in te zetten op recycling, wordt de vraag naar virgin fossiele grondstoffen teruggedrongen en hoeft minder afval verwerkt te worden. Wanneer recyclers nieuwe grondstoffen uit afvalstromen willen halen, moeten ze aan kunnen tonen dat de nieuwe toepassingen geen gezondheidsissues kennen en voldoen aan de eisen uit de Wet Milieubeheer voor een ‘Einde-Afval-verklaring’. De regels hiervoor zijn niet altijd even duidelijk en daarmee gaan er wellicht waardevolle grondstoffen verloren.

In het rapport geven Groene Chemie, Nieuwe Economie en Invest-NL het advies om bij de aanvraag voor de ‘Einde-afval-verklaring’ te richten op de ontwikkeling van duidelijk afgebakende producten. Zo kan veiligheid van het product voor de gezondheid en het milieu makkelijker aangetoond worden, aldus het rapport. Ook het voldoen aan bestaande regelgeving en technische specificaties voor vergelijkbare producten is daarmee makkelijker aantoonbaar.

Rapport overhandigd

De bevindingen, gevat in een rapport, werden tijdens de bijeenkomst door Arnold Stokking (Groene Chemie, Nieuwe Economie) en Rinke Zonneveld (Invest-NL) overhandigd aan Jeannette Baljeu (gedeputeerde Zuid-Holland), Jacqueline Vaessen (Boegbeeld ChemistryNL) en Hagar Ligtvoet (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Arnold Stokking: “Mede gezien de klimaaturgentie kunnen we ons geen enkele vertraging in de grondstoffentransitie veroorloven. Groene Chemie, Nieuwe Economie hoopt dat met de adviezen uit dit rapport een aantal belangrijke barrières geslecht worden.” Jeannette Baljeu vult aan: “Het benutten van secundaire grondstoffen is van groot belang voor een circulaire economie. Het is daarbij belangrijk dat we de einde afval criteria op uniforme wijze hanteren. De provincie zet zich daarom in voor goede informatievoorziening en het wegnemen van onduidelijkheden in regelgeving.”