Ga naar hoofdinhoud

Healix recyclingfabriek voor visnetten officieel geopend

Foto: Healix/Marcel van Hoorn

Deze maand opende officieel de recyclingfabriek van Healix in Maastricht. De installatie voor recycling van gebruikte visnetten en -touwen werd feestelijk geopend door Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Healix is een start-up van Marcel Alberts. Als algemeen directeur van een leverancier van industriële en hoogwaardige vezels (FibrXL) organiseerde Marcel evenement genaamd Project Helix. Hier ontmoetten industriepartners elkaar om oplossingen te bedenken voor het verduurzamen en circulair maken van de technische textiel- en vezelindustrie. Vanuit daar ontstond het idee voor Healix, dat moet bijdragen aan het verminderen van bijvoorbeeld visnetten. Met een verkregen investering van tien miljoen euro stond er binnen een jaar een recyclingfabriek in Maastricht.

Van gebruikte visnetten en touwen maakt Healix een granulaat. Volgens De Limburger gaat het, zodra de fabriek op volle toeren draait, om 6000 ton per jaar. Van dit granulaat kunnen bijvoorbeeld weer nieuwe netten en touwen worden gemaakt.