Ga naar hoofdinhoud

Grootste deel supermarktverpakkingen slecht te recyclen

Foto: Pixabay

Ruim de helft van de supermarktverpakkingen zijn niet of in beperkte mate recyclebaar. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur en Milieu. De organisatie merkt daarbij op dat de helft van die verpakkingen wel te recyclen zou zijn wanneer het ontwerp wordt aangepast.

De natuurorganisatie Natuur en Milieu voerde onderzoek uit naar de recyclebaarheid van verpakkingen uit verschillende supermarkten. Dit deden ze door te kijken naar het materiaal waarvan de verpakkingen zijn gemaakt en de wijze waarop deze te recyclen zijn. Hieruit blijkt dat 35% van de verpakkingen goed te recyclen is, 52% redelijk en 13% helemaal niet.

Etiketten

Volgens Natuur en Milieu is de helft van de probleemverpakkingen met een simpele aanpassing wel goed recyclebaar te krijgen. Als voorbeeld noemen ze het etiket van verpakkingen. Is dit een op de verpakking geplakt papier of een wikkel van ander materiaal dan de recyclebare verpakking, dan staat dit volgens het rapport van de natuurorganisatie een optimaal recyclingproces in de weg.

Verbetering

Zoals we eerder al schreven, heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een aantal doelen opgesteld voor het verminderen van verpakkingen, het gebruiken van duurzaam materiaal en de recyclebaarheid van verpakkingen. ‘In 2025 ligt er twintig procent minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten en is 95 procent van het verpakkingsmateriaal recyclebaar.’