Algemeen

Groningen werkt aan een hub voor de verwerking van textiel. Dit is een methode om op duurzame wijze het enorme overschot aan textiel in Groningen aan te pakken en een deel een duurzame toekomst te geven. Wethouder Climina Chakor (Duurzaamheid & Circulaire Economie) zei dit tijdens het evenement 050&Mode van de Groningen City Club.

Om het grote overschot aan textiel in Groningen op duurzame wijze aan te pakken, kun je kunnen denken aan een afvalbrengstation met accenten op textiel. Volgens Chakor biedt recycling nieuwe kansen aan de modebranche. “We streven naar de ontwikkeling van een zogeheten circulaire hub, want we hebben enorm veel textielafval. Bij het afvalbrengstation zou je ook een repair café kunnen realiseren, maar vooral ook een broedplaats/maakplaats kunnen faciliteren voor ontwerpers die iets met onze reststromen kunnen maken of fabriceren.”

En zo kun je nog een stapje verder gaan, aldus Chakor. “Je hoeft nieuwe textiel niet alleen van resttextiel te maken. Wat de denken van een nieuw mantelpak of broek gemaakt van visnetten of van hout? Of van oude textiel garen laten maken, verweven en er een nieuw meubelstofje voor je bank van laten maken. Je kunt het zo gek niet bedenken. Circulair wordt mode!”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven