Algemeen

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft aangekondigd dat de afvalbeheerbijdrageovereenkomst voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA of e-waste), via een algemeen verbindend verklaring (AVV), wordt neergelegd bij Stichting OPEN. Dankzij deze toekenning kan zij vanaf 1 maart 2021, namens alle producenten van elektrische en elektronische apparaten in Nederland, invulling geven aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste.

“Een mijlpaal”, aldus Jan Vlak, directeur van Stichting ‘Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland’. “Omdat er nu een gelijk speelveld ontstaat voor de producenten, dat er voor zorgt dat alle producenten op een gelijke wijze bijdragen aan de invulling van de producentenverantwoordelijkheid. En ook de langjarige organisatorische en financiële basis geeft, voor producenten en ketenpartners, om de wettelijke inzameldoelstelling van 65 procent te realiseren. Vanaf daar bouwen we verder aan een circulaire e-wastesector.”

Producenten van elektrische apparaten richten zich steeds meer op een circulair bedrijfsmodel, waarvan hergebruik en recycling van elektrische apparaten een belangrijk onderdeel is. De afgelopen jaren is al een enorme sprong gemaakt: de inzameling van e-waste is fors gestegen en de kwaliteit van recycling is verbeterd. Toch is de wettelijke inzameldoelstelling van 65 procent niet gehaald.

Bovendien blijft het gebruik van het aantal elektrische apparaten alleen maar stijgen – en daarmee ook de inzameldoelstelling. Dit verlangt een forse extra inspanning van producenten en ketenpartners. Stichting OPEN wil daarin namens alle producenten een voortvarende rol spelen, in nauwe samenwerking met alle ketenpartners.

Stichting OPEN bouwt voor een deel voort op bestaande afspraken. De kennis, ervaring en resultaten die producenten, retailers, gemeenten, inzamelaars en verwerkers samen hebben opgebouwd, blijven bestaan en vormen een krachtig fundament. Partners die hun capaciteit willen uitbreiden om de verwachte extra toestroom van e-waste op te vangen, worden gefaciliteerd.

Via een actieplan wordt ingezet op het verhogen van de inzameling, door het opzetten van nieuwe inzamelmethodieken, communicatie en concepten op het gebied van product- en onderdelenhergebruik. Door collectief krachten te bundelen borgt Stichting OPEN een landelijk dekkende en kostenefficiënte afvalbeheerstructuur voor afgedankte elektrische apparaten.

Dankzij de AVV en goede afspraken creëert Stichting OPEN een langjarige, stabiele organisatorische en financiële basis. Dit heeft een positief effect op de hoogwaardige inzameling, verwerking en het circulair maken van e-waste. Zo zijn inzamelpartners en recyclers verzekerd van een constante aanvoer van e-waste en Nederland van een goed recyclingsysteem van alle e-waste.

Dit leidt tot meer recycling van e-waste en meer banen, waarbij Social Return On Investment (SROI) belangrijk en gewenst is. De teruggewonnen grondstoffen dienen weer als basis voor nieuwe apparaten. Zo wordt de cirkel van de circulaire economie rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven