Ga naar hoofdinhoud

Succesvolle test productie circulaire olie uit grootschalig afvalplastic

De installatie van BlueAlp bij Renasci in Oostende. Foto: BlueAlp

De Eindhovense bedrijven BlueAlp en Petrogas hebben een installatie gebouwd die grootschalig afvalplastic kan verwerken tot zuivere circulaire olie. De afgelopen maanden zijn bottlenecks en kinderziektes opgelost en is de productie operationeel in de recyclefabriek in het Belgische Oostende. Door circulaire plastics te gebruiken, vervalt de afhankelijkheid van aardolie en worden aanzienlijke hoeveelheden CO₂ bespaard.

De gevalideerde techniek toont aan dat circulair produceren werkt. Afvalplastic gemaakt van olie is de grondstof van olie waarvan bijvoorbeeld weer nieuw plastic kan worden gemaakt. Hiermee is een nieuwe mijlpaal bereikt in het oplossen van het wereldwijde plasticprobleem. “We verwerken nu continu 1.400 kilo afvalplastic per uur”, aldus Chris van der Ree, CTO van BlueAlp. “De geproduceerde olie is zo zuiver dat deze meteen kan worden gebruikt voor toepassing in de industrie om er bijvoorbeeld weer nieuw plastic voor de voedingsmiddelenindustrie van te maken. Waar concurrenten wereldwijd worstelen met volume en kwaliteit, hebben wij dit voor elkaar gekregen. We zijn de eerste die op dusdanig grote schaal kan produceren, dat het direct winstgevend wordt.”

Vorig jaar september is de installatie op de recyclefabriek van Renasci in Oostende in gebruik genomen. Inmiddels is de installatie meer dan 2.200 uur in gebruik geweest, is meer dan een miljoen kilogram plastic verwerkt en is een yield (opbrengst) gerealiseerd van stabiel boven de 76 procent. Ofwel meer dan 760.000 kg vloeistof, hetgeen overeenkomst met 975.000 liter olie. BlueAlp is nu zover dat in een paar dagen 200.000 kilo afvalplastic verwerkt kan worden.

Van der Ree tegenover Link Magazine: “We hebben altijd gezegd dat we het concept van onze plastic-to-chemicals-installatie pas gaan aanbieden aan geïnteresseerde partijen wanneer het proces goed werkt en zichzelf heeft bewezen. Er is de afgelopen jaren veel interesse geweest, maar wij hebben de boot afgehouden. We hebben een reputatie hoog te houden en als we het concept verkopen, dan moeten we er honderd procent achter staan.

De installatie is 8 juni formeel opgeleverd en geaccepteerd en daarmee vrijgegeven voor productie. “Dit opent de weg naar alle marktpartijen die deze installaties ook willen bouwen”, zegt Van der Rhee. “Wij maken pyrolyse-olie en de marktvraag naar deze olie is enorm groot. Grote olie- en chemiereuzen willen deze circulaire olie heel graag gebruiken, om te verwerken in hun productieprocessen. We verwachten de komende jaren veel nieuwe orders.’

BlueAlp is in 2014 opgericht door het Eindhovense ingenieursbureau Petrogas, onderdeel van technisch dienstverlener en innovatieleider Mourik. Het doel van het bedrijf is om plastic afval, dat technisch of economisch niet kan worden gerecycled of hergebruikt, efficiënt om te zetten in waardevolle olie, die vervolgens kan worden gebruikt als brandstof of als grondstof voor chemische processen.

In het septembernummer van Recycling Magazine Benelux een uitgebreid artikel over deze bijzondere mijlpaal.