Ga naar hoofdinhoud

Gpi levert rvs-tanks voor recycling polystyreen isolatieschuimafval

Gpi heeft onlangs twaalf rvs-tanks geleverd aan PolyStyreneLoop, een non-profit organisatie die polystyreen (PS) isolatieschuimafval recyclet. Zij draagt hiermee bij aan de terugwinning van broom uit het afvalproduct HBCD, een vlamvertrager die sinds 2015 niet meer is toegestaan in polystyreen constructieschuim.

Door een gesloten systeemoplossing – waarbij niet alleen opnieuw bruikbaar broom uit HBCD wordt teruggewonnen, maar ook het PS-restproduct (LoopPS) na scheiding van het HBCD kan worden hergebruikt voor nieuwe isolatiematerialen – draagt PolyStyreneLoop bij aan een circulaire economie. Jaarlijks recyclet het bedrijf drieduizend van de in totaal honderdduizend ton polystyreenschuimafval dat HBCD bevat.

Bij de sloop waar PS-schuim met HBCD vrijkomt, wordt zoveel mogelijk het PS-schuimafval ontdaan van beton-, glas- of houtresten. Daarna gaat de voorbewerking van start. Het PS-afvalschuim wordt zoveel mogelijk gescheiden van verdere onzuiverheden en zo’n twinitg keer in volume verkleind. Vervolgens wordt dit gecomprimeerde PS-schuimafval naar de PolyStyreneLoop-fabriek vervoerd, waar het recycling proces verder gaat. De vlamvertrager HBCD wordt gescheiden van het polystyreen, door middel van de CreaSolv®- technologie; een op oplosmiddelen gebaseerd zuiveringsproces. Dit proces vindt plaats in de door Gpi geleverde rvs buffer- en opslagtanks.

Gpi kwam in beeld bij een gezamenlijk uitgezette tender met Engie. “We wilden zoveel mogelijk in Nederland investeren en Gpi had het aantrekkelijkste aanbod; niet alleen qua prijs, maar bovenal de levertijd en kwaliteit overtuigden ons om de bouw van onze recycling procestanks door Gpi te laten realiseren” zo vertelt Jos van de Ven, Projectleider PolyStyreneLoop.