Ga naar hoofdinhoud

Glasrecycling en bouw slaan handen ineen

Anneke Witte (Stichting Bewuste Bouwers) Cor Wittekoek (VRN) tekenen voor het partnerschap. Foto: Bewuste Bouwers

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is een partnerschap aangegaan met Stichting Bewuste Bouwers. Dit partnerschap houdt vooral in dat de beide partijen aan hun achterban meer bekendheid geven aan elkaars visie en missie.

Stichting Bewuste Bouwers heeft een gedragscode die zich richt op een gezond en veilig proces op en rondom een bouwproject. In het verlengde is het recyclen van glasafval daar onderdeel van. Om die reden is VRN als partner aangehaakt. Met dit partnerschap zullen de beide partijen elkaar betrekken via communicatiekanalen zoals de websites, social media en nieuwsbrieven. Ook kennisoverdracht op bijvoorbeeld live events hoort daar bij. Denk daarbij aan lezingen.

Glas als alternatief in de bouw

Anneke Witte, directeur Bewuste Bouwers: “We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval. Nu wordt glas veelal weggegooid tijdens de sloop, maar deze essentiële grondstof kan met hetzelfde gemak worden gescheiden en aangeboden aan VRN om er iets nieuws van te maken. Schoon vlakglas is 100% recyclebaar. Je kunt je voorstellen dat dit een interessant gegeven is nu we te maken hebben met een tekort aan grondstoffen. In plaats van een houten wand, kun je bijvoorbeeld een wand van glazen blokken maken.”

Cor Wittekoek, directeur VRN, vult aan: “Je kunt er van alles mee maken, zo lang het vlakglas betreft wat ingeleverd wordt; denk aan ruiten van dubbelglas, spiegels en interieurbeglazing. Het materiaal wordt volledig hergebruikt, er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies.”