Ga naar hoofdinhoud

“Glas apart inzamelen van kozijnen is kleine moeite”

Foto: Shutterstock

Het gescheiden inzamelen van floatglas (ramen) en de kozijnen is goed mogelijk. Zo blijkt uit een pilot die Vlakglas Recycling Nederland (VRN) draaide met Ploeg Kozijnen uit Nieuw-Vennep.

VRN en Ploeg Kozijnen hebben de pilot gedraaid om glas circulair te recyclen. Het ging hierbij om twee projecten in Aalsmeer en Rijswijk waar volledige glasplaten ‘schoon’ op bokken zijn ingezameld. Dit meldt vakblad Glas in Beeld.

Als Ploeg kozijnen vervangt is het een relatief kleine moeite om de oude kozijnen en het glas apart in te zamelen. Het glas is na bewerking door de recycler geschikt voor de productie van nieuwe glasplaten. De vernieuwde verwerkingswijze van het afvalglas vraagt een andere manier van inzameling dan via het storten in de gebruikelijke glascontainer. Het vlakglas moet ongebroken afgevoerd worden op VRN-glasbokken, waarmee ze vervoerd worden naar de recycler.

Door een nieuwe verwerkingswijze van vlakglasafval kan VRN ongeveer 90 procent van het ingezamelde vlakglasafval gebruiken voor de productie van nieuw vlakglas. Bij deze manier van werken slaat de recycler het zogenaamde floatglas uit de kaders van het isolatieglas. Zo blijft een zuivere grondstof voor de productie van nieuw vlakglas over. Voorheen was dit vlakglasafval alleen geschikt voor het maken van verpakkingsglas of glaswol.

Bron: Glas in Beeld