Algemeen
Dwangsom kwijtgescholden

De gemeente Amsterdam is op zoek naar een marktpartij die afvalverwerker AEB weer op de rit kan krijgen. In ruil voor een forse financiële injectie, krijgt dat bedrijf dan een aandeel in de noodlijdende vuilverbrander. Amsterdam ontloopt zo een gepeperde rekening van naar schatting vijftig tot honderd miljoen euro en daarmee een gat in de begroting.

Dit bedrag is deels voor een flinke onderhoudsbeurt van de vier verbrandingsovens die sinds begin juli stilstaan. Maar de rekening loopt ook hard op doordat AEB nu met beperkte capaciteit draait. Het moet al de hele zomer een deel van het afval voor eigen rekening elders laten verwerken. Er was een noodkrediet van de banken en de gemeente nodig om niet om te vallen. Al die kosten wil de stad, de enige aandeelhouder van AEB, niet zelf dragen.

Dit neemt niet weg dat er voldoende interesse is voor AEB, bevestigen meerdere ingewijden aan het Financieele Dagblad. Vertegenwoordigers van het Duitse afvalconcern Remondis zouden er ‘de deur platlopen’ en ook investeringsmaatschappij Waterland zit volgens verschillende bronnen op het vinkentouw. Hoe hoog de rekening wordt voor de nieuwe aandeelhouder is afwachten. Wél is duidelijk dat de omstandigheden voor een verkoop ongunstig zijn. Er is haast geboden, omdat AEB naar verluidt dagelijks een half miljoen euro verliest zolang de vier ovens stilstaan.

Bovendien is de afvalmarkt omgeven met onzekerheid, omdat het kabinet een heffing wil invoeren op de import van afval. Hiermee kunnen de problemen met overcapaciteit terugkeren in de branche. De afgelopen jaren zijn de ovens voor een deel opgevuld met afval uit het buitenland, met name uit het Verenigd Koninkrijk. Als dit niet rendabel naar Nederland gehaald kan worden, valt er jaarlijks 1,5 miljoen ton afval weg.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven