Algemeen

De Europese Commissie heeft de editie 2019 van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie gelanceerd. De editie van dit jaar heeft als thema ‘Kunststofafval aanpakken’ en er zijn drie prijzen van vijftig duizend euro te winnen.

De Commissie is op zoek naar ideeën en projecten die de hoeveelheid kunststofafval verminderen door een structurele verandering op lokaal, nationaal en Europees niveau na te streven. Een onafhankelijke jury beslist welke drie projecten in oktober 2019 een bedrag van vijftig duizend euro krijgen.

“We verzamelen jaarlijks meer dan 27 miljoen ton kunststofafval in Europa. Het aanpakken van kunststofafval is een grote uitdaging, maar biedt ook een kans om te innoveren en nieuwe oplossingen aan te dragen. Daarom zoeken we dit jaar naar ideeën om deze maatschappelijke kwestie aan te pakken”, aldus Sławomir Tokarski, directeur Innovatie en Geavanceerde Productie van de Europese Commissie tijdens een evenement in Ljubljana.

De Europese prijsvraag voor sociale innovatie 2019 heeft als doel steun te verlenen aan ideeën en projecten die kunststofafval en zwerfafval verminderen, door een wijziging of verbetering van bestaande processen of door de invoering van gloednieuwe producten en initiatieven. Deze innovaties moeten de hoeveelheid geproduceerd kunststofafval verminderen of moeten meer hergebruik en recycling van kunststofafval bevorderen en mogelijk maken.

De oplossingen moeten schaalbaar zijn, gericht zijn op veranderingen op systeemniveau en nauw verbonden zijn met een van de volgende gebieden:

● verminderen van het gebruik van kunststofproducten voor eenmalig gebruik;

● recyclen, hergebruiken en upcyclen van bestaand kunststofafval;

● aanpakken van kunststofafval dat zich heeft opgehoopt op stortplaatsen en in het milieu;

● veranderen van het consumentengedrag of van praktijken in de (detail-)handel

● implementeren van alternatieve bedrijfsmodellen en optimaliseren van toeleveringsketens;

● invoeren van nieuwe materialen die geschikt zijn voor een circulaire economie of die duurzame alternatieven bieden voor kunststoffen op basis van fossiele grondstoffen.

De Europese prijsvraag voor sociale innovatie is op zoek naar ideeën van sociale innovators, ondernemers, studenten, ontwerpers, bedrijven, doeners, makers en veranderaars. Kortom, van iedereen die een innovatief en creatief idee heeft om het tij te keren op het vlak van kunststofafval. De inschrijvingsperiode loopt tot en met donderdag 4 april om 12.00 uur Midden-Europese tijd.

1 reactie op “Gezocht: innovaties die kunststofafval verminderen

  1. M. de Vos schreef:

    Verplichten van supermarkt ketens en de levensmiddelenhandel om in plaats van lichtgewicht plasticzakken uit fossiele grondstoffen zakjes / zakken te gebruiken uit composteerbare zetmeel kunststoffen.
    Ik heb in het buitenland dit reeds op meerdere plaatsen gezien en werkt uitstekend.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven