Ga naar hoofdinhoud

Gezamenlijke inzameling bedrijfsafval in Rotterdam

Vandaag is de gezamenlijke inzameling van het restafval bij bedrijven in een deel van de Rotterdamse binnenstad gestart. Renewi, PreZero en de gemeente Rotterdam hebben afgesproken om niet langer met drie aparte vuilniswagens langs hun eigen klanten te rijden, maar om één gezamenlijke wagen in te zetten. Het restafval wordt dus vanaf nu in één route ingezameld. Hiermee wordt het aantal ritten van inzamelwagens in het centrum substantieel beperkt.

Rotterdam is de zesde gemeente waar het duurzaam initiatief van Renewi en PreZero van start is gegaan. Green Collective heeft als centraal doel een significante bijdrage te leveren aan het terugdringen van de binnenstedelijke CO2-uitstoot. Het is de bedoeling dat in 2023 minstens dertig gemeenten worden ondersteund in hun duurzame inzameling van bedrijfsafval. Zo wordt er van iedere honderd vermeden kilometers ruim 160 kilogram aan CO2 bespaard.

Eerder dit jaar is het initiatief al succesvol geïmplementeerd in Venlo. Ook in Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam is Green Collective al actief. De Rotterdamse wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) verwacht veel van het project. “Door het afval bij verschillende bedrijven niet meer met verschillende maar met één inzamelwagen in te zamelen, voorkomen we honderden onnodige vervoerskilometers. Dit bespaart tonnen aan CO2-uitstoot, zorgt voor schonere lucht en verbetert de verkeersveiligheid. Kortom, een initiatief met alleen maar voordelen.”

De gezamenlijke inzameling van het restafval van bedrijven start in de postcodegebieden 3011 en 3012. Voor bestaande klanten van de drie partijen verandert er aan de huidige dienstverlening binnen de Gemeente Rotterdam niets. Iedere klant behoudt het contract en contact met zijn eigen afvalinzamelaar. Het enige grote en duurzame verschil vergeleken met de oude situatie is dat het afval wordt ingezameld door de inzamelwagen van Green Collective.