
Onderzoekers van het Worcester Polytechnic Institute en het US Advanced Battery Consortium hebben aangetoond dat gerecyclede lithium-ion batterijen net zo goed presteren als batterijen met nieuw gemijnde lithium. Die studie biedt hoop voor de elektrische auto-industrie voor wie essentiële metalen steeds schaarser worden.
Het team van onderzoekers presenteerde hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Joule. Ze testten gerecyclede batterijen met NMC111-kathoden, de variant die over het algemeen het meest voorkomt. Deze bestaan uit gelijke delen nikkel, mangaan en kobalt. Het team ontwikkelde batterijcellen vergelijkbaar met een die van een elektrische auto. Het gerecyclede materiaal vertoonde een meer poreuze structuur, waardoor lithium-ionen vrijer konden bewegen. Het resultaat: niet alleen hadden de batterijen een vergelijkbare energiedichtheid als commerciële batterijen, de levensduur bleek ook met 53 procent verlengd te zijn.
Hoewel de batterijen niet in echte elektrische auto’s werden getest, garanderen de onderzoekers dat de omstandigheden vergelijkbaar zijn. Het US batterij-consortium achter het onderzoek zorgde voor hetzelfde protocol als dat geldt voor commerciële plug-in en hybride voertuigen. Volgens de onderzoekers is dit het bewijs dat gerecyclede kathodematerialen een levensvatbaar alternatief zijn voor nieuw gewonnen materialen.