Algemeen

In grote filterhuizen worden heden ten dage meestal slangenfilters toegepast van polyesternaaldvilt die om een metalen korf zitten. In deze units zitten honderden tot duizenden aantallen filters. Wisselen van de filters is een zware, tijdrovende en vuile klus.
De overheid stelt tegenwoordig ook steeds zwaarder eisen aan de toegestane hoeveelheid fijnstof die mag worden uitgestoten. Polyester naaldvilt houdt deze fijnstof niet tegen, als gevolg van de relatief grote poriën in het filtermateriaal.
Voor filterunits met conventionele slangenfilters levert Donaldson® nu geplisseerde filterslangen. Door de toepassing van Ultra-web® gelamineerd op spunbond polyester, worden grote voordelen behaald ten opzichte van conventionele slangenfilters met korven. De geplisseerde filterslangen hebben gerelateerd naar lengte een groter oppervlak, een lager drukverschil, een langere levensduur en zijn zéér robuust waardoor er minder gewisseld hoeft te worden. De belangrijkste eigenschap van het Ultra-web® is de capaciteit om fijnstof tegen te houden. Stof van 0,3-1 micron worden niet doorgelaten waardoor een belangrijke milieuwinst wordt behaald.
De geplisseerde slangenfilters van Donaldson® zijn geschikt voor montage in de meest voorkomende filterhuizen en zijn kunnen blootgesteld worden aan een temperatuur van maximaal 120°C.