Algemeen
Op de voormalige stortplaats is een zonne- en windpark gebouwd.

De gemeenteraad van West Maas en Waal wil samen met andere gemeenten onderzoeken hoe het enorme financiële fiasco met de afvalberg van afvalverwerker Avri in Tiel heeft kunnen ontstaan. Daar dreigt een miljoenenstrop voor de gemeenten, die neerkomt op honderd euro per huishouden. Er lijkt niet direct een manier om daar onderuit te komen.

Want terwijl achter de schermen al lang duidelijk was wat er dreigde, speelde het Avri-bestuur publiekelijk mooi weer, vrezen de raadsleden. Bij een informatieavond, speciaal bedoeld voor gemeenteraadsleden, werd bijvoorbeeld met geen woord over het fiasco gesproken. “Het lijkt erop dat we als regio hoe dan ook tien miljoen euro aan de broek krijgen”, concludeert FD-fractievoorzitter Ronald Orlemans.

Het hoogst haalbare lijkt vooralsnog de pijn verzachten door de rekening uit te smeren over langere tijd. De West Maas en Waalse gemeenteraad richt zich nu vooral op de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren en wil een onderzoekscommissie opstellen, samen met de zeven andere gemeenten. Maar Tiel ligt dwars. Die gemeente wil eerst alle energie steken in het oplossen van het probleem.

Hoe het debacle ontstond: Avri wil af van de eeuwigdurende verantwoordelijkheid voor de voormalige stortplaats en was al jaren geleden overeengekomen dat de provincie die zou overnemen voor een eenmalig bedrag, waarvoor de Avri – en dus alle inwoners via de afvalstoffenheffing – de afgelopen jaren spaarde. Totdat de provincie dit najaar ineens besloot tien miljoen euro extra te vragen, omdat de rentestand al jaren te laag is.

De gemeenten staan op hun achterste poten, maar de provincie houdt voet bij stuk. Dat het bedrag verhoogd kon worden bij een aanhoudende lage rentestand was altijd al onderdeel van de afspraken. De raadsleden willen nu uitgezocht hebben hoe het kan dat deze afspraak altijd aan hun zicht is ontsnapt.

Wethouder Ton de Vree wijst erop dat dit risico benoemd stond in de jaarstukken van de Avri, bekend bij de gemeenteraad. Toch is dat te makkelijk gedacht, vinden de raadsleden. “Het kan wel zo zijn dat we het allemaal hadden kunnen weten, maar dan is het wel vreemd dat acht gemeenteraden allemaal hetzelfde reageren”, zegt Frans van Gelder (CDA). “Het is te vinden, maar niemand heeft het begrepen.”

De discussie ging steeds over de de hoogte van de afvalstoffenheffing en de invoering van ondergrondse containers. De woorden over de afvalberg in de risicoparagrafen zijn nooit iemand opgevallen. Alleen de VVD stelde dit voorjaar vragen, maar kreeg geen goede antwoorden. “We stellen enorm veel vragen, maar we krijgen nooit de uitleg waar we om vragen bij de AvriP, zegt Ellen Jagtenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven